Mide kanserinin 6 kritik belirtisi

Mide kanseri dünyada görülen kanserler sıralamasında 5. sırada yer alırken, ölüme neden olan kanserler arasında ise 2. sıraya yükseliyor.

Haberler 20.01.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada her yl yaklak bir milyon kiiye mide kanseri tans konulurken, yine mide kanserinden yaklak 780 bin kii hayatn kaybediyor. Türkiyede her yl yaklak 12 bin kiiye mide kanseri tans konuyor ve yaklak 10 bin hasta mide kanseri nedeniyle yaamn yitiriyor. Bunun en önemli nedeni, mide kanserinin erken dönemde belirti vermemesi ve tümör büyüdüünde oluan yaknmalarn hastalar tarafndan hazmszlktandr düüncesiyle göz ard edilmesi sonucu tansnn geç konulmas. Yüreklere su serpen haber ise kanser tedavisinde son yllarda atlan en büyük adm olarak nitelendirilen immünoterapi ile ilgili yaplan aratrmalardan alnan sonuçlar. Son yaplan aratrmalara göre immünoterapi, mide kanseri hastalarnda tümörün küçülmesine katk salayarak hastaln ilerlemesini geciktiriyor, bu sayede yaam süresini uzatyor. Üstelik görevini hastann yaam konforunu bozmadan, ciddi yan etkiler oluturmadan gerçekletiriyor. Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Faysal Dane, Mide kanserinin tedavisindeki gelimeler sayesinde hastalarn yaam kaliteleri artarken, yaam süreleri de uzuyor. Ancak unutulmamas gereken ey; her kanser türünde olduu gibi mide kanserinde de erken tehisin çok önemli olduu. diyor.

Mide kanserinin, helicobacter pylori, sigara ve alkol kullanm, obezite, ar tuzlanm yiyecekler, baz gda koruyucular, yada fazla kzartlm yiyecekler ve genetik yatknlk gibi risk faktörleri mevcut. Prof. Dr. Faysal Dane bu risklerin azaltlmasyla mide kanserinin ksmen önlenebildiini vurguluyor. Mide kanseri ülkemizde ve bat ülkelerinde genellikle ileri evrede tehis ediliyor. Öyle ki hastalarn ancak 3te biri erken evrede tan alabiliyor. Bunun nedeni ise hastaln erken dönemde belirti vermemesi, mide kanserine bal ikyetlerin hastala özgü belirtiler olmamas ve tarama yöntemlerinin az kullanlmas. Bu açdan bakldnda mide kanserinin sinsi ilerlediini söylemek doru olur. diyen Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Faysal Dane, tümör ilerledikçe oluan ikyetlerin göz ard edilmemesi gerektii uyarsnda bulunarak, zaman kaybetmeden doktora bavurulmasn gerektiren 6 kritik belirtiyi Geçmeyen bulant-kusma, uzun süren mide ars, çabuk doyma, kusarken kan gelmesi, yutma güçlüü ve kilo kayb olarak sralyor.

TEDAV HASTALIIN EVRESNE GÖRE EKLLENYOR

Mide kanserinin tedavi baars kanserin hangi evrede tehis edildiine göre çok deiiyor. diyen Prof. Dr. Faysal Dane, erken tannn her kanserde olduu gibi mide kanserinde de çok önemli olduuna dikkat çekiyor. Prof. Dr. Faysal Dane hastann nasl tedavi edileceinin hastaln evresine göre deitiini belirterek, çok erken dönemde tehis edilen az saydaki hastada tümörün ameliyatla usulüne göre alnmas yeterli olabiliyor. Ancak tümörün mide duvarnda ilerlemi olmas veya etrafndaki lenf bezlerine yansmas durumunda hasta ve hastaln özelliklerine göre ameliyat öncesi veya sonras ilaç tedavileri yaplmas gerekiyor. Her hastada olmasa bile baz hasta gruplarnda ayrca kemoterapiyle beraber radyoterapiye de bavuruluyor. diyor. Prof. Dr. Faysal Dane hastaln mide ve etrafndaki lenf bezleri dnda daha uzak bölgelere yansmas durumunda ise çounlukla kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi gibi ilaç tedavisinden faydalanldn söylüyor.

MMÜNOTERAP TEDAVSNDEN çARPICI SONUçLAR!

Mide kanserinde, dier kanserlerde olduu gibi, son dönemlerde kemoterapiye eklenen hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi tedavisiyle ilgili gelimeler tp dünyasn heyecanlandryor. Kanser immünoterapisi, vücudun baklk sistemini güçlendirerek kanser hücrelerinin oluumunu önleyen, kontrol altna alnmasn veya öldürülmesini salayan tedaviler olarak tanmlanyor. mmünoterapinin dier kanser tedavilerinden fark, kanser hücresine dorudan etki etmeyip, baklk sistemini aktif hale getirerek tümöre saldrmasn salamas.

Günümüzde mide kanserinde immünoterapi tedavisinin etkinlii gerek tek bana gerekse kemoterapilerle beraber youn bir ekilde aratrlyor. Bu aratrmalarn sonuçlar birkaç yldr toplantlarda sunulmaya baland. Son olarak Eylül 2020de yaplan Avrupa Tbbi Onkoloji Kongresinde (ESMO) kemoterapiyle beraber kullanlan immünoterapinin mide kanseri hastalarnda tümörün küçülmesine katk salayarak hastaln ilerlemesini geciktirdii, bu sayede yaam süresini uzatt açkland. Mide kanseri tedavisindeki bu gelimenin son derece önemli olduunu vurgulayan Prof. Dr. Faysal Dane, Bugün elimizde var olan çalma sonuçlaryla hangi hastann tedaviye cevap verecei tam bilinmese de, baz testlerle bunlar önceden belirlemek ve hangi hastann immünoterapi için iyi bir aday olduunu tahmin etmek mümkün oluyor. Dolaysyla bilimsel çalmalarn gösterdii çarpc sonuçlar neticesinde tüm mide kanseri hastalar günümüzde immünoterapi açsndan deerlendiriliyor. diyor.

Ana Sayfaya Git