Mide rahatsızlığı olanlar bayramda beslenmelerine dikkat etmeli

Bayramda reflü ve mide rahatsızlıkları tatlı ve hamur işi tüketimine bağlı olarak artıyor. Özellikle ülser, gastrit, iltihabi bağırsak hastalıkları ve karaciğer rahatsızlığı olanların abartılı miktarlarda ve sıklıkta yeme içme faaliyetinden uzak durmaları gerektiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Reflüyü tetikleyen unsurlar arasında yenilen gıdaların türü kadar miktarı bulunuyor. Miktar olarak az yemeyi başarabilirsek şikayetler de azalır” dedi.

Haberler 12.06.2018 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Oruç sonras aslnda reflü tetiklenir demek doru deil açklamasnda bulunan Anadolu Salk Merkezi Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Ancak eer oruç tutulurken sahura kalkmadan 24 saat aç beklenilmi ise ya da oruç tutulmasnn doru olmad iddetli gastrit, peptik ülser, iltihabi barsak hastalklar gibi rahatszlklar varsa bunlarn alevlenmesi söz konusu olabilir. Oruç sonras makul ve dikkatli beslenme alkanlklarn sürdürmekte yarar var eklinde konutu.

Baharatl gdalara dikkat edilmeli

Genel olarak baharatl, eki, ac gdalarn, gazl içeceklerin dikkatli tüketilmesinin önemli olduunu söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Ayrca erbetli tatllar, kafein içeren içecekler, kakao, çikolata, narenciye ve sular kontrollü, makul ve dikkatli tüketilmeli dedi.

Tedavi amaçl soda içilmemeli

Dikkatli yemek ve rahatsz olmamann temel prensip olmas gerektiini vurgulayan Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Rahatsz olunduunda bunu baka yiyecek ve içeceklerle düzeltmeye çalmak doru deil. Özellikle bu maksat ile soda ya da gazl içecekler içilmesini kesinlikle önermiyoruz açklamasnda bulundu. Suyun en iyi içecek olduunu belirten Prof. Özel, Ana öünleri atlamamak ve küçük ara öünler yemek en uygun beslenme biçimi. Bundan kesinlikle soda içilmesin gibi bir mesaj verdiimiz anlalmasn. Bu tür içecekler keyif için içilecek eylerdir ve abartlmad sürece tüketilmelerinde saknca yoktur. Ancak tedavi amac ile içilmemeli dedi.

Fazla nane limon reflü yapabilir

Mide veya barsaklar rahatlatmak için klie halinde kulaktan kulaa aktarlan ve bilimsel dayana olmayan baz yaklamlarn olduunu belirten Prof. Dr. Melih Özel, Genel olarak ishal olan hastalar yasz beslenmeli. Yasz yourt çorbas, pirinç lapas ve patates halamas önemli bir ishal diyeti aracdr dedi. Nane limon konusunun da tartmal olduunu söyleyen Prof. Özel, Barsak bozukluunda lk ve yumuatc bir içecek olarak halk arasnda kullanlyor ama nanenin ve limonun reflü yaratabileceini aklda tutmak gerekli açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git