Mide rahatsızlıklarınızın sebebi bu bakteri olabilir

Tedavi edilmediğinde ömür boyu kalıcı olabilen ve her iki kişiden birinde bulunabilen Helikobakter pilori (Hp) bakterisi mide rahatsızlıklarınızın sebebi olabilir.

Haberler 12.07.2019 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroentoloji Uzman Prof. Dr. Levent Demirtürk Helikobakter pilori bakterisinin midedeki asit ortamna dirençli, Gram(-) bakteri türü olduunu ve gastrit, ülser, mide lenfomas, mide kanseri gibi rahatszlklarda rol oynayabileceini ifade etti.

Emsey Hospital Gastroentereloji Uzman Prof.Dr.Levent Demirtürk, Helikobakter pilori bakterisi sosyoekonomik düzeyi düük, gelimekte olan toplumlarda görülme skl yüzde 85in üzerinde, endüstriyel toplumlarda görülme skl ise yüzde 40n altnda, ülkemizde de bölgelere göre farkllklar göstermek üzere yüzde 55-80 arasndaki sklkta görülmektedir. Erken çocukluk döneminde bulaabilen ve tedavi edilmediinde ömür boyu kalc olabilen bir bakteri türüdür dedi.

BULAMA RSK YÜKSEK

Demirtürk, enfeksiyonun hangi yolla bulatnn tam anlalamadn, Dkdan-aza, mide içeriinden-aza, azdan-aza bulaabilecei gibi, cinsel yolla bulaabildiini, özellikle yakn aile topluluklarnda, toplu yaanlan kurumlarda bulunanlarda bu bakterinin daha sk görülmesi nedenleri ile gdalar aracl ile de bulamann olabileceini vurgulad.

nsanlar düük sayda Hp ile enfekte olabildiinden gdalarda az sayda bulunan Hp bakterisi ile insanlarn enfekte olma riskinin olabilecei de belirtiliyor. Bakteri ette 4 derecede 7 gün, -18 derecede 3 gün, sucuk fermantasyonu sürecinde ise 22 derece 7 gün yaayabiliyor. Sebze meyvelerde 3 ile 5 gün arasnda yayor. Ürünlerin vakumlanm olmas ise bu süreci etkilemiyor. Helikobakter pilorinin geliebildii ideal scaklk 30-37 derece olup, 42 derecede geliimi deikenlik gösteriyor. Bakteri için en uygun pH ortam ise 4.5-7.3 arasndadr. Ancak Hp bakterisinin besinlerle bulap bulamad ise bilinmiyor, bu yönde aratrmalar devam ediyor.

BR çOK HASTALIA SEBEP OLABLR

Hp bakterisinin neden olabilecei rahatszlklarn önceden belirlenemeyeceini belirten Prof.Dr. Demirtürk Hp hiçbir problem oluturamayabilecei gibi gastrit, ülser, mide lenfomas, mide kanseri geliiminde rol oynayabileceini ifade etti. Bu bakterinin saptand kiilerin yüzde 2-20 sinde ülsere neden olabileceini ve sindirim sisteminde neden olabildii hastalklar dnda ,koroner kalp hastal, cilt hastalklarndan gül hastal, nedeni saptanamayan allerji, otoimmun tiroit hastal, demir eksikliine bal kanszlk, phtlamada rol oynayan hücrelerin azalmasna bal ciltte döküntülere neden olan hastalklara da sebebiyet verebilecei hususunda görüler olduunu söyledi.

NEDEN HERKESTE HASTALIK OLUTURMUYOR?

Prof. Dr. Demirtürk bakterinin toplumda yaygn olmasna ramen herkeste hastala neden olmamasnn bu mikrobu tayan kiinin durumuna (genetik faktörlerine, içinde bulunduu ve etkilendii çevresel faktörlere, beslenme tarzna) ve bakterinin zarar verici genetik özellikleri tayan türleri ile enfekte olunup olunmamasna (Cag A,Vac A ) bal olabileceini dile getirdi.

KMLER RSK ALTINDA?

Helikobakter pilorinin kimlerde aratrlmas gerektii, kimlerin tedavi edilmesi gerektii hususlarnda farkl yaklamlar görüldüünü söyleyen Prof.Dr.Levent DEMRTÜRK özellikle mide kanserinin sk görüldüü corafi bölgelerde 12 yandan sonra bakterinin aratrlp varsa tedavisinin yaplmas görüü , hazm ikayeti olanlarda Hp bakterisinin aratrlmasnn ve tesbit edilenlerde tedavisinin uygun olacan ifade eden görüün veya sadece endoskopide ülser, mide lenfomas, kanser öncüsü lezyonu saptananlarda, erken kanser bulgular endoskopik yöntemle tedavi edilmi olanlarda, ailesinde mide kanseri olanlarda Hp bakterisinin aratrlmasn ve tesbit edilenlerde tedavisinin yaplabileceini belirten görüün de olduunu ifade ederek özellikle ailesinde mide kanseri öyküsü ve endoskopide kanser öncüsü lezyonu olanlarda tedavi sonrasnda da kontrollerin yaplmas konusunda uyard.

TEDAV SONRASI HASTALIK NÜKS EDEBLR

Demirtürk Hp enfeksiyonu rastgele bir iki antibiyotik verilerek tedavi edilemez. Tedavide kullanlan ilaçlara yllar içinde direnç gelimesi nedenleri ile direncin daha ön planda olduu yörelere göre farkllklar göstermek üzere corafi bölgelere özgün kombinasyonlar da kullanlabilmektedir. Tedaviden sonra bakteri nüks edebilir. Yllk nüks oran gelimi ülkelerde yüzde 1 civarndayken, gelimekte olan ülkelerde bu oran yüzde 25lere çkyor. Ayrca enfeksiyona kar bir a bulunmuyor dedi.

Ana Sayfaya Git