Mide sorununuza 10 adimda çözüm

Diyetisyen İsmail Savur Ramazan'da fazla yemekten meydana gelen kabızlık, şişkinlik, gaz ve karın krampları gibi sorunları sorun halinden çıkartmanın yollarını anlattı. Savur, midenin bayrama hazırlanmasının da önemli olduğunu söyledi.

Haberler 11.06.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan ruh ve beden sal için önemli bir dönem olduunu kaydeden Diyetisyen smail Savur, Oruç tutarken dier zamanlarn aksine yeme-içme davranlarmz da baz özel deiiklikler yapmamz bu dönemin bizim için salkl geçmesine imkan verecektir. Aksi halde yaplacak beslenme yanllar neticesinde bu ayn salmza verecei katklardan yararlanmak yerine rahatszlk verici salk sorunlar yaayabiliriz dedi.

RAMAZANDAK MDE SORUNLARI

Ramazanda sklkla görülen sorunlar aktaran Savur, Ramazan aynda yaanan en önemli rahatszlklardan birisi de sindirim sorunlardr ki bunlar, kabzlk, ikinlik, gaz, bulant, karn kramplar ve mide arlar eklinde sralayabiliriz. Barsaklar vücudumuzun en aktif organlarndan birisidir ve yaanan bu sindirim sorunlarnn çözüm merkezidir. Ramazan aynda barsak salna iyi gelen beslenme hamleleri yapmak bu sorunlar ortadan kaldracaktr ifadelerini kulland.

TE 10 ÖNEML ADIMDA çÖZÜM

10 admda yaanan sorunlarn çözülebileceini kaydeden Savurun tavsiyeleri ise öyle:

Yeterli Su çin: Yaz aylarnda tutulan oruçlarda iftarla sahur aras yaklak 6-7 saattir. ftarda youn yenilen yemek sonras mide hacminin dolmas sonucu yeterince su içilememektedir. ftarla sahur aras en az 2,5 litre yani 10 bardak su içilmelidir.

Hareket Edin: Birçoumuz iftardan sonra hareket etmek yerine dinlenmeyi hatta uyumay tercih ediyor. Bu çok yanl bir davrantr. Her gün iftardan sonra az da olsa yürümek barsak aktivitesi için önemlidir.

Ar Tüketimden Kaçnn: ftara bir kase çorba ile balayn. 10 dakika ara verip kan ekeri dengesini saladktan sonra hafif yemeklerle devam edin. Miktarda arya kaçmayn.

Yemek Yeme Hznz Azaltn: ftarda yemeinizi yava yava yiyin. Mide ve barsaklarnza aniden yük yüklemeyin.

BESNLERDEN KAYNAKLI

Probiyotik Kayna Besinler Tüketin: Faydal bakteriler olarak bilinen probiyotikler barsak sal ve aktivitesi için önemlidir. Probiyotikler yaanan bütün sindirim sorunlarna deva olacak potansiyele sahiptir. Yourt, kefir ve evde yaplm salatalk turusu en iyi probiyotik kaynaklardr. Ayrca haricen probiyotik takviyesi almanz da yerinde olacaktr.

Tam Tahllar Tüketin: Pirinç, beyaz ekmek ve patates gibi barsak salna fayda salamayan, kabzlk ve ikinlik yapan besinler yerine bulguru ve tam tahll ekmekleri tüketin.

Bol Sebze-Meyve Tüketin: Bütün meyve ve sebzeler posa yönünden zengindir. Posa hem barsak hareketini artrr, hem de probiyotiklerin besin kaynan oluturur.

Bitkisel çaylardan Yararlann: Papatya, zencefil, rezene ve nane çaylar barsaklar çaltran bitki çaylardr. ftardan bir saat sonrasnda herhangi biri içilebilir.

Fazla Miktarda çay-Kahve-Soda Tüketmeyin: Bu içeceklerin sv tüketimine katkda bulunduu zannedilmektedir. Oysaki bunlar vücuttan su atmn artrr.

Salkl Ya Kaynaklarn Tüketin: ftarda veya sahurda ceviz, badem, fndk gibi salkl ya içeren, barsak hareketlerini artran besinlerden arya kaçmadan tüketin.

BAYRAMA MDEY HAZIRLAYIN

Oruç sonras normal beslenme alkanlna geçi balangçta yadrganabilir diyen Savur, Bu da bazen düzensiz bazen de ar yemek yemeye neden olur. Bayram ikramlarnn çounlukla eker, karbonhidrat ve ya içerii yüksek olan tatl ve hamur ileri olduu düünülürse dengeli beslenme daha da zorlaabilir. Sindirim sistemi sorunlarnn bayramlarda daha sklat unutulmamaldr dedi.

Salkl bir sabah kahvalts en deerli öündür ifadelerini kullanan Savur, sözlerini öyle sürdürdü:

Oruç günlerinden kalan alkanlkla sabah kahvaltsn atlamayn. Böylelikle yeni güne daha canl balarsnz ve daha geç bir saatte daha çok miktarda yemek istemezsiniz. Bayramda öünlerinizin düzenli olmasna dikkat edin, ama porsiyonlarnz çok büyük olmasn. Bayram lezzetlerinin tadna bakmak önemlidir ancak bir gün içerisinde yiyeceiniz miktar snrlamak gerekir. Özellikle arka arkaya yaplan bayram ziyaretlerinde sunulan her eyi bitirmek zorunda hissetmeyin. çay, kahve, konsantre ve gazl içecekleri de ölçülü tüketmek gerekir. Bol su içmeyi ihmal edilmemeli. Oruç yorgunluunu atmak için bayramda bol bol dinlenilmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git