Midenizde sorun yaşıyorsanız!

Kalp krizinin göğüste ve boyunda ağrı, nefes darlığı ve sersemlik hissi gibi bazı bilinen ve açık belirtileri vardır. Fakat kalp problemlerinin belirtileri bunlardan ibaret değildir. Kalp krizi geçirirken mide şikayetleri de yaşayabilirsiniz.

Haberler 26.11.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, kalp krizinin mide ile ilikisi hakknda önemli bilgiler verdi:

MDE ARISI

Kalp krizi esnasnda göüs, çene ve boyun arsnn yannda kii mide ars da çekebilmektedir. Midedeki ar balangçta keskin ve düzensizdir. Genellikle karnn üst bölgesindedir. Kalbin arka yüzünü besleyen damar tkanmalarnda ar bu bölgeden balayabilir. Zamanla ar daha youn ve sürekli hale gelir. Kalp salnn kötü olduuna iaret eden mide ars genellikle midenin üst sol taraf civarnda hissedilir.

BULANTI

Kalbin arka yüz damar tkankl, karnda parasempatik sinir etkilerine yol açarak, sindirim sistemi sorunlarna yol açar. Bulant yannda hazmszlk, mide asidik durum artna bal yanma, ekime ve gaz art olur; ilevini güçlükle yerine getirmeye balar. Bunun yannda baz ar kalp krizleri mide barsak sisteminin beslenmesini de bozarak hazmszlk oluturur. Bu, hastada ilk bulgu olabilir. Yiyecekleri sindiremez ya da onlardan gerekli besini alamaz ve gittikçe daha fazla sindirim srasnda kullanlan asit üretmeye balar. Midede ar asit bulunmas organlarn çeperlerinde anmaya yol açar, bu da bulantya sebep olur. Sorun zamannda fark edilmezse ülser oluumuna kadar götürür. Aslnda burada asl sorun kalbin beslenme eksiklii ve stres hormonlarnn artmasdr.

SHAL VE KUSMA

Barsak arterleri tkandnda ya da bloke olduunda ishal ve kusmaya yol açar. Tkanma çounlukla yemekten sonra keskin bir karn arsna sebep olur. Buna tp dilinde barsak anjinas da denir. Karn boluu yaknnda hafif kramplar görülür ve bu srta doru yaylr. Birden fazla damarda tkanklk varsa veya tkanklk ani geliirse, ince veya kaln barsan bir bölümü hareketsiz kalr ki bu da acil müdahale edilmesini gerektiren bir durumdur.

Kalp sorunlar yüzünden ortaya çkan karn ars bir süre sonra itahszla ve kilo kaybna yol açabilir.

HAZIMSIZLIK VEYA GERME

Ar hazmszlk, mide ekimesi veya geirme de kalp krizi ya da kalple ilgili sorunlarn bir belirtisi olabilir. Mide, yemek borusu ve kalp yan yana olduu için böyle bir sorun yaanmas olaandr. Bunun yannda kalbin özelikle arka yüz damarlar parasempatik sinire yakn olduundan nabz azalmas, hçkrk, geirme ve hazmszlk oluturabilir. Hazmszlk ve geirme sorunu, kalp krizi geçiren kadnlarda erkeklere oranla ve yallarda gençlere göre daha sk görülmektedir. Bu nedenle, bu belirtiler ciddi baz sorunlara iaret ettikleri için göz ard edilmemelidirler.

Kalp krizinin dier bariz belirtileri ile birlikte mide sorunu yayorsanz derhal tbbi yardm talebinde bulunun. Sklkla yediim dokundu gibi bahanelere snmamak ve erken tbbi yardm önemsemek gerekir. Özelikle eker ve tansiyon hastal bulunanlar, ailede kalp hastal öyküsü olanlar, daha önce kalbinde stent ve ameliyat öyküsü bulunanlarn bu belirtileri daha dikkate almalar iyi olacaktr.

Ana Sayfaya Git