Midenizin Bayram Etmesi İçin Önerilere Kulak Verin

Ramazan ayı boyunca aç ve susuz geçiren uzun oruç saatlerinin ardından gelen bayramda vücudun normal yeme düzenine dönmesi hemen mümkün olamıyor.

Haberler 23.06.2017 - 01:13 Son Güncelleme : 23.06.2017 - 01:16

Bayramda sevdiklerimizle, tatil rehaveti ile yeme içmede snr tanmayarak tatl, kzartma ve hamur ilerine yükleniyoruz. Ama yeme alkanlnn böyle birden bire deimesi, hem bayramn hem de tatili zehir edebilir.

Özellikle mide rahatszl olanlar arya kaçmadan, ksaca açk büfeye temkinli yaklaarak kzartma ve hamur ilerinden uzak durmal.

Gastroentereloji Uzman Prof. Dr. Cengiz Pata mide rahatszl olanlarn bayram boyunca nasl beslenmesi gerektiini anlatt.

Ramazan Sonras Kilo Almayn

Bir ay boyunca oruç tutmaya alan mide barsak sistemimiz bayramda adeta yeni dümanlarla karlar. Bayramn vazgeçilmezi ve en güzel yanlarndan biri olan ev ziyaretleri beraberinde ikram edilen tatllar, ekerlemeler sindirim sistemimizi iyice zorlar. Hele ki gün içerisinde 4-5 yer ziyaret edip bu tp yiyeceklerle beslenmek yorgun midemizin yükünü iyice artracaktr. Sonrasnda gaz ikinlik karn arlar olacaktr. Öte yandan lifli gdalar tüketilmedii için kabzlk kaçnlmaz olacaktr.

Metabolizmay canlandrn

Ramazanda uzun süre aç kalnmas sonucunda yavalayan metabolizma eski formuna birden bire kavuamaz. Yavalayan metabolizma sonucunda bayramda o 30 günün hevesi ile yaplan ilk kahvaltda alnan kalorilerin çou yaa ve sonras kiloya dönüür. Yine iftara kadar aç kalmaya alm bir metabolizma için, gündüz alnacak yüksek kalorili gdalarn (tatl, ekerleme gibi) hzla yaa ve kiloya dönüecei unutulmamaldr. Az az, sk sk yemek ve metabolizmay sk sk uyarmak son derece önemli. Badem, avokado, ceviz, çi sebzelerin ara öün olarak tüketilmesi bu yönde olumlu etki yapacaktr.

Bayramda kahvaltlara dikkat!

Bayram da kahvaltlara dikkat edilmelidir. Öncelikle insülin salnmn az uyaracak, tokluu pekitirecek gdalar tercih edilmelidir. lk kahvaltlar kesinlikle kzartma, hamur ii ya da tatl içermemeli. Klasik diye tabir edebileceimiz peynir zeytin yumurta bal ve bol miktarda yeil sebzeler tercih edilmelidir. Yine gün içerisinde klasik Türk mutfa olarak isimlendirebileceimiz (az yal ve salçal olacak ekilde) zeytinyal yemekler, çorbalar, sebze yemekleri tercih edilmeli. Tatl olarak baklava börek tarz gdalar yerine sütlü tatllar, meyveli dondurmal tercih etmek gerekir. Tüm bu gdalar gaz ve ikinlik oluumunu azaltacaktr.

Ana Sayfaya Git