Migren aşısı onaylandı

Migren bugün pek çok insanın muzdarip olduğu önemli sağlık sorunların başında geliyor. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen migrenin Türkiye’de her 67 kişiden birinde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Migren aşısı, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onayıyla ABD’de hastalara uygulanmaya başladı. Aşı, migren hastaları ve migreni önleyici tedavide önemli bir gelişme” açıklamasında bulundu.

Haberler 19.07.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaam kalitesini düüren ciddi bir salk sorunu olan migrenin atak oran kadn ve erkeklerde deiiklik gösteriyor. Atak oran erkeklerde yüzde 68 iken, kadnlarda bu oran yüzde 1518lere çkyor.Migrenin kadnlarda erkeklere göre 3 kat fazla görüldüünü belirten Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Migrenin görülme skl ileriki yalarda düüyor ancak en sk 3545 ya aralnda görülüyor eklinde konutu.

Migrende botoks tedavisi

Migren tedavisinde deiik yöntemlerin olduunu ancak bunlarn en önemli ksmnn medikal tedavi yani ilaç tedavisi içerdiini vurgulayan Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Kronik migren tedavisinde amaç; migren ataklarnn skln azaltmak ve kullanlan ar kesici saysn birden düürmek ya da azaltmaktr dedi. Migren tedavisi için günümüzde Botoxtan faydalanldn söyleyen Prof. Kütükçü, Ancak Botox uygulamas yapmak için dier tedavi yöntemlerinde de olduu gibi öncelikle hastaya kronik migren tansnn konmas gerekir. Bir hastada kronik migren var diyebilmek için o hastada son 3 aydan bu yana ayn en az yarsnda, yani 15 gün ve üzerinde arl dönem olmas, bu arlarn en az 8inin ise migren özellii tamas gerekiyor diye konutu.

Botox 6 aya kadar bir rahatlama

Botox yönteminde deneyimli kiilerin uygulamasyla baar orannn arttn ve her geçen gün bu uygulamann daha çok tercih edildiini ifade eden Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Uygulama, 3 ila 6 aya kadar bir rahatlama dönemi salarken; hastann atak saysn ay içinde çok belirgin derecede azaltyor eklinde konutu.

Migren as ayda bir enjekte ediliyor

Son günlerde çok konuulan migren alarnn da migren tedavisinde yeni bir yöntem olarak dikkat çektiini söyleyen Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Geçtiimiz aylarda FDAden onay alan ve hastalarn kullanmna sunulan migren as, henüz ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde onay alm bir tedavi yöntemi deil. Ancak Türkiyeden de bir ruhsat bavurusu var açklamasnda bulundu. Prof. Dr. Kütükçü, 2012den bu yana klinik çalmalar sürdürülen ann klinik çalmalarna 3 bin hastann katldn ve bu klinik çalmalarda 12 de Türk hastann yer aldn ifade etti. Migren asnn klasik a tedavisinden farkl olduunu anlatan Prof. Dr. Kütükçü, Migren ataklarnn sklk ve iddetini azaltmak için hazr enjeksiyonlar halinde hastalarn kullanmna sunulan ilaç, ayda bir enjekte ediliyor dedi.

te yaplmas istenilen öneriler

Prof. Dr. Yaar Kütükçü, migren arlarn azaltmak için hastalara u önerilerde bulundu:

Düzenli spor yapn.

Günlük kafein tüketiminizde arya kaçmayn.

Koyu yeil yaprakl sebzeleri ve deniz ürünlerini sofranzdan eksik etmeyin. Migren ataklarnz tetikleyen gdalar beslenme programnzdan çkarn.

Düzenli uyuyun ve istirahat ederken karanlk bir oda tercih edin.

Bol su için.

Rüzgra ve klimaya maruz kalmamaya çaln

Ana Sayfaya Git