Migren, diyabet ve hipertansiyon glokoma sebep olabilir

Glokom, kalıcı görme kaybına neden olabilecek ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Glokomun erken belirti vermediğini ve sadece kapsamlı bir göz muayenesi sırasında tespit edilebildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “40 yaş üstü olmak, ailede glokom olması, gözünde kırma kusuru olması, Afrika ve Asya ırkı, diyabet, hipertansiyon, yüksek göz içi basıncı, kortizon kullanımı, travma, ince kornea yapısı, migren ve dolaşım bozukluğu glokom için risk faktörü oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

Haberler 11.09.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Glokomun çou durumda göz içindeki normalden daha yüksek basnçtan kaynaklandnn ancak bazen göz içi basnc normal olsa bile glokom oluabildiinin altn çizen Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, çou glokom tipi tipik olarak arya neden olmaz ve hasta tarafndan görülür görme kayb oluana kadar hiçbir belirti vermez. Düzenli göz muayenesi kalc görme kayb meydana gelmeden önce glokomu tespit etmenin tek yoludur dedi. Bununla birlikte, akut aç kapanmas glokomu olarak adlandrlan daha az yaygn bir glokom türünün ani, sklkla iddetli bulank görme belirtilerine, klarn etrafndaki halelere, göz arsna, bulantya ve kusmaya neden olabildiini söyleyen Op. Dr. Ylmaz, bu belirtilerin görülmesi durumunda acilen göz muayenesi olunmas gerektiinin altn çizdi.

GLOKOM TEDAVSNDEK AMAç HASTALIIN LERLEMESN DURDURMAK

Glokomda tedavinin hastann durumuna göre deitiini vurgulayan Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Temel olarak ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedaviden söz edebiliriz. Bazen bunlardan birkaç birlikte yaplabilir. Glokom tedavisindeki amaç, hastaln ilerleyerek görme kaybna yol açmasnn durdurulmasdr. Tedavi mevcut olan görme kayplarn geri getirmeyecektir. Bazen tedaviye ramen ilerleme kaçnlmazdr dedi.

BAZI HASTALARDA CERRAH TEDAV UYGULANABLR

laç tedavisinin (damla) glokomda en yaygn tedavi olduunu söyleyen Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Burada amaç yüksek olan göz içi basncn düürerek görme siniri hasarn, görme alan daralmasn görme kaybn durdurmaktr. Damla kullanmak uyum ve süreklilik gerektirir. Dolaysyla hastalara önemini ve ciddiyetini doru anlamalar için eitim verilmelidir. Baz glokom tiplerinde lazer tedavisi uygulanmaktadr. laç tedavisinin yetersiz kald, ilaç tedavisine ramen ilerleme gösteren glokom hastalarnda veya baz hastalarda erken cerrahi tedavi uygulanabilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git