Migrene karşı 7 öneri

Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı ve aşırı gürültüden rahatsız olma gibi belirtilerle kendini gösteren migren, kişinin iş ve sosyal yaşamını ciddi boyutlarda aksatabiliyor.

Haberler 29.11.2016 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uz. Dr. Bilge Bykl anszn ortaya çkp hayat dayanlmaz hale getirebilen migren hastal ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Stres migrenin en önemli nedenidir

Migren, ani bir stres olduunda hemen ban armas ya da ar sklnn artmas eklinde gelimektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlk da tetikleyici sebepler arasnda yer almaktadr. Adet dönemlerinde hormonal deiiklikten dolay arlarda art gözlenmektedir. Lodos esen havalar, sigara içmeyen biri için youn dumanl ve youn kl ortamda bulunmak, mayal ve alkollü içecekler, deterjan kokular, parfüm kokular da migreni tetikleyen sebepler arasndadr.

Tedavide hedef ar skln azaltmak

Migren tans konulduktan sonra tedaviyi belirleyen en önemli ey hastann atak skldr. Hasta bir ay içerisinde üç ya da üçten fazla ar yayorsa koruyucu bir tedavi uygulanarak arlarn sklnn azaltlmas gerekir. Eer hastann ars üçten az ise sadece ar olduu srada ar kesicinin uygulanmasyla arnn geçirilmesi yoluna gidilmektedir. Migren hastalarnn ar balangcnda en etkili ilac almalar gerekir. Ar kesici almak geciktirildii takdirde, ar iyice iddetlendikten sonra ary geçirmek daha zordur.

Botoks en etkili yöntem

Eer bir hasta ayda 8 ve üzeri atak ve ayn 15 günden fazlasn arl geçiriyorsa kronik migrendir. Kronik migren hastalarnda yeni tedavi yöntemi olarak botoks ilemi uygulanmaktadr. Kaslara botoks toksini diye adlandrlan, krklklar için kullanlan ilaç ile ayn madde enjekte edilir ve kaslarn aktivitesinin azaltlmas amaçlanr. Bu ilaç yüzde aln bölgesi, her iki akak bölgesi, ban arka ksm, boyun bölgesindeki belirli noktalara 10 dakikalk bir ilemle uygulanmaktadr. Kaslarn aktivitesi azald zaman ar da azalmaktadr. Daha çok gergin olan kas gruplarna daha youn miktarda madde enjekte edilirken, az gergin olan kas gruplarna daha az miktarda uygulama yaplr. Tekrarlanan tedavilerle hastada sürekli bir iyileme salanmaktadr.

Migrenden korunmak için;

Uyku düzeninizi ihmal etmeyin

Yeterli ve dengeli beslenin, kesinlikle öün atlamayn

Gerilim ve stresten mümkün olduunca uzak durmaya çaln

Düzenli spor yapn

Lodos esen havalarda dar çkmamaya özen gösterin

Parlak k, yüksek sesli ortamlar ve keskin kokulardan uzak durun

Günde ortalama 2-3 litre su için

Ana Sayfaya Git