Milyonlarca bebek zehirli hava soluyor

Dünya genelinde bir yaşından küçük 17 milyon bebek zehirli havaya maruz kalıyor.

Haberler 07.12.2017 - 12:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF), dünya genelinde bir yandan küçük yaklak 17 milyon bebein zehirli havaya maruz kald uyarsnda bulundu.

UNICEF raporunda, 17 milyon bebein, hava kirliliinin Dünya Salk Örgütü (DSÖ) tarafndan belirlenen uluslararas snrn en az 6 kat fazlasnn etkili olduu bölgelerde yaad belirtildi.

Uydu görüntüleri, zehirli havaya maruz kalan bebeklerden 12,2 milyonunun Güney Asyann hava kirliliinden en fazla etkilenin bölgelerinde yaadn ortaya koyuyor.

Raporda, uluslararas hava kirlilii snrnn 6 katndan fazlasna maruz kalan bebeklerden 4,3 milyonunun da Dou Asya ve Pasifik bölgesinde yaad kaydedildi.

Solunan zehirli havann bebeklerin beyin geliimine zarar verebileceine dikkat çekilen raporda, bebeklerin beyin geliimi için hayatlarnn ilk bin gününün önemi vurguland.

Milyonlarca bebek zehirli hava soluyor

Raporda, kirli havadaki partikülleri solumann küçük çocuklarda beyin dokusuyla bilisel geliime zarar verdiine ve bu durumun çocuklar yaamlar boyunca etkilediine dikkat çekildi.

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, Kirli hava bebeklerin gelimekte olan akcierlerine zarar vermekle kalmyor, ayn zamanda gelimekte olan beyinlerine de kalc zararlar veriyor ve böylece geleceklerini de etkiliyor. ifadelerini kulland.

Lake, çocuklar hava kirliliinden korumak, sadece çocuklara fayda salamakla kalmyor, ayn zamanda, salk giderlerinin azalmasn, üretkenliin artmasn ve herkes için daha güvenli, daha temiz bir ortam olumasn salayarak toplumlarna da fayda salyor. deerlendirmesinde bulundu.

Hava kirliliinin bebeklerin gelimekte olan beyinleri üzerindeki etkisini azaltmak için atlacak acil admlarn ana hatlaryla belirtildii rapor, ebeveynleri de çocuklarn tütün ürünleri ve ocaklar dahil zararl dumana maruz kalmasn engellemek için bir an önce gerekli adm atmalar konusunda uyard.

Ana Sayfaya Git