Minarellerinizi Ayranla Alın!

Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, ayranın yapısı gereği kişiyi tok tutma özelliğine sahip olduğunu belirterek, "Ayran bunu yaparken kişinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve diğer besin ögelerinin de vücuda dengeli şekilde alınmasına olanak sağlar." dedi.

Haberler 20.05.2018 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elmacolu, ayrann salk açsndan faydalarn anlatt.

Özellikle yaz aylarnda vücudun ter yoluyla kaybettii suyun ve mineralin yerine konmas açsndan ayrann büyük önem tadna iaret eden Elmacolu, bu ürünün yaps gerei kiiyi tok tutma özelliine sahip olduunu, bunu yaparken de kiinin ihtiyac olan vitamin, mineral, protein ve dier besin ögelerinin de vücuda dengeli ekilde alnmasna olanak saladn söyledi.

Elmacolu, suyun birincil içecek olduunu ancak sürekli su içmenin bazen insana yavan gelebildiini ifade ederek, insann çay, kahve, meyveli ve aromal içeceklerle susuzluunu giderirken ayn zamanda lezzet duygusunu da tatmin etme eiliminde olduunu dile getirdi.

Ayrann, besin deeri en zengin içecekler arasnda yer aldna dikkati çeken Elmacolu, Ayran, süte göre çok daha düük laktoz miktar içerdii için hassas insanlarda ikinlik sorununa yol açmaz. Bu nedenle özellikle gelime çandaki çocuklarn ve gençlerin susuzluklarn gidermeleri için gazl ve kalorili içecekler yerine ayran tüketmeleri çok daha salkl bir seçenek olacaktr. diye konutu.

Spor yapanlarn ayran içmesinin faydal olduunu vurgulayan Elmacolu, beslenmesine dikkat eden, zayflamak isteyen kiilerin de ayran tüketmesi gerektiini bildirdi.

- Vücudun elektrolit dengesini koruyor

Ambalajl Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Dernei (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaolu da ayran tüketiminin son yllarda yükseldiine dikkati çekerek, bunda en önemli faktörlerden birinin salkl beslenme bilincinin artmas olduunu söyledi.

Sakkaolu, yaz aylarnda ka göre yüzde 30 daha fazla olan ayran tüketiminin, özellikle ramazanda art gösterdiini anlatt.

Topluca yenen iftar ve sahur yemeklerinin geleneksel içecek ayran baköeye tadn ifade eden Sakkaolu, bu ürünün içerdii besin ögeleriyle vücuda zindelik verirken tok kalmaya da yardmc olduunu vurgulad.

Sakkaolu, yourt mayasndaki canllarn sütteki laktoz ekerini parçalayarak asit ve faydal yan ürünler ürettiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Bu ekilde ayran hem süte göre daha fazla faydal bileik içeren bir ürün haline gelir, hem de laktoza duyarll olan kiilere sindirim güçlüü çekmeden sütün faydalarndan yararlanma olana salar. Bunun yannda ayran hazrlanrken içerisine ilave edilen tuz, scak aylarda terle kaybedilen tuzun yerine konmasn ve vücuttaki elektrolit dengesinin korunmasn salar. Ayran ayrca istee göre çenilendirilebilir. Kimileri ayrana kekik ekleyerek, kimileri nane serperek içer ve yine ülkemizin bize sunduu bu faydal bitkilerin de tadna varmamz salar. Sadece yazn deil, spor yaparak su ve sodyum kaybeden bünye de ayranla yeniden canlandrlr. Ayrann içerdii protein ve kalsiyum, düzenli spor yapan kiilerin ihtiyaçlarna ciddi oranda karlk verir. Yine ayrandaki süt ya, ciddi bir enerji kayna olabilir.

Ana Sayfaya Git