Miyom oluşumuna yol açan 10 faktör

Miyomlar, rahimde ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümör olarak adlandırılıyor. 35-40 yaş arasındaki kadınların %30-40’ında görülüyor. Miyomlar tedavi edilmediği takdirde zamanla büyüyerek idrar kesesi ile kalın bağırsağa baskıya, gebelikte düşüklere ve ani kanamalara neden olabiliyor.

Haberler 06.04.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Yunus çavu, miyom oluumunu tetikleyen 10 neden hakknda bilgi verdi.

Östrojen miyomlarn büyümesine neden olur

Miyomlarn neden olutuu kesin olarak bilinmemekle birlikte, östrojen hormonunun miyomlarn büyümesine yol açt baz aratrmalarda gösterilmektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doal seyrine bal olarak artabilir ya da azalabilir. Örnein; gebelikte östrojen seviyesi artar, menopozda ise düer. Baz ilaçlar da östrojen düzeylerinde deiiklie neden olabilir. Ayrca çevresel ve genetik faktörlerin de miyom oluumunda etkisi olduu düünülmektedir.

Miyom oluumunu tetikleyen nedenler;

1.Hiç doum yapmamak,

2.Adet döneminin çok erken yata balamas,

3.Düzensiz beslenme,

4.Ar kilo,

5.Ar alkol kullanmak,

6.Arlkl olarak krmz et ve arküteri ürünleriyle beslenmek

7.Östrojen ve progesteron fazlal nedeniyle oluan hormonal dengesizlik

8.Yüksek tansiyon

9.Ar stres

10.Genetik faktörler

35 ya sonras düzenli muayene

Miyomlar genellikle herhangi bir belirti vermez. Muayene srasnda tesadüfen tespit edilir. Ancak çou zaman büyüme ile orantl yani hastaln ilerledii durumlarda, ar miktarda adet kanamalar, sk idrara çkma, karnda büyüme ve ilik, adet dönemlerinde kuyruk sokumunda ar gibi belirtiler ortaya çkabilir. Bu nedenle 35 ya sonras her yl düzenli jinekolojik muayene yaptrlmas çok önemlidir.

Ameliyat altn standart

Miyomlarn kalc ve kesin tedavisi ameliyattr. Tedavide kullanlan baz ilaçlar yumurta üretimini basklayp geçici bir süre menopoz etkisi yaratarak miyomlarn küçülmesini salayabilir. Bu uygulama genellikle cerrahi öncesi miyomlarn küçülmesini salamak ve kanamay azaltmak için kullanlr. Miyomun büyüklüü, says, bulunduu yer, hastann ya ve gebelik planlamas ameliyatn eklini belirler.

Hasta konforu salayan kapal cerrahiler

Miyomektomi, miyomun rahim duvarndan çkarlmas ilemidir. çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, rahmin korunmasn salayan bir yaklamdr. Halk arasnda kapal ameliyat olarak bilinen laparoskopik ya da açk cerrahi ile yaplabilir. Miyom ameliyatlar günümüzde artk kapal olarak yaplabilmektedir. Hastann karn bölgesine özel aletler ile girilerek açlan birkaç delikten yaplan ameliyatlar, açk cerrahiye göre hastaya ayrcalklar salar.

Laparoskopik miyomektomi;

Hastanede yat süresini ksalr.

Kanama, enfeksiyon ve ftk riskini azaltr.

Ortaya çkacak karn içi yapklk riskini en aza indirir.

Ksa sürede iyileme salar ve daha az arya neden olur

Ana Sayfaya Git