Modern çağın ‘hayata küstürebilen’ korkusu!

Çağın korkulan hastalığı kanser sağlıksız beslenmeden çevresel faktörlere dek birçok nedenle yaşa bakmaksızın görülme sıklığını artırırken, ‘korkusu’ ise daha hızlı yaygınlaşıyor.

Haberler 31.01.2017 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Reyhan Algül, günümüzde özellikle son zamanlarda ruh sal branlarna bu korku ile bavuran veya dier branlardan yönlendirilen kii saysnda art olduunu belirterek Gerek kanserin artmas gerekse medya yoluyla bundan daha çok haberdar olmamz, özellikle sosyal medyada çok daha fazla kiinin hayatn takip etmek kanser fobisinde de büyük bir arta yol açyor. Hatta kanserin kendisinden çok daha fazla diyor. Kanser fobisinin hzl yaygnlamasnda bilgi kirliliinin de büyük etkisi olduunu vurguluyor. Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, 4 ubat Dünya Kanser Günü kapsamnda yapt açklamada, kanser fobisini bir baka adyla karsinofobiyi, günlük hayatmz etkileyecek boyuttan çkarabilmek için 6 önemli öneride bulundu.

* Gerekli korku ile ar korkuyu ayrn!

nsann hayatta kalmas için korku gerekli olan duygulardan biri. çünkü kiinin tetikte kalmasn ve tedbir almasn salar. Bu da yaamn devamll için gerekli. Kanser olmaktan da herkes korkabilir ama bu korku ar hale gelmise ve kii sürekli bunu düünüyorsa o zaman artk bir fobi haline dönümü demektir. Kendinize korkunuzun derecesini sorun. Gerçekten herkes kadar m korkuyorsunuz, yoksa çok daha fazla m? Eer fazla ise bunun artk normal bir korkudan çkp bir rahatszlk türü olan fobiye dönütüünü kabul etmeniz bile farkndalk yaratarak korkunuzu törpülemenize yardmc olacaktr.

* Bilgi kirliliine dikkat edin

Elimizin altndaki internet, bazen en büyük kurtarcmz bazense en büyük dümanmz olabiliyor. nternet ortamnda doru bilgi kadar, temelsiz, abartl bilgiler de fazlasyla yer alyor. Forumlardaki kiisel deneyimleri genellemek, falanca kii fayda görmü ya da unu yapm, ben de deneyeyim demek doru deil! Bu genellemelerle salnz daha çok zarar görebilir. Bilgileri doru bir ekilde filtreleme ansmz olmad, üstelik sadece internet deil bir de basndaki haberler ve tannm kiilerin açklamalar yer ald için çok dikkat etmek gerekiyor. Unutmayn, bilgi kirlilii kanser fobinizi artran çok önemli bir unsur.

* Baka bir ruhsal skntm var m? diye düünün

Kayg bozukluklar, depresyon ve dier ruhsal rahatszlklar bazen kanser fobisinin olumasnda rol oynayabiliyor. Bazen de kiinin hayatnda yolunda olmayan, baa çkmakta zorland durumlar oluyor. Zihnin kanser korkusuna odaklanmasnn asl nedeni de aslnda bu zorluklar olabiliyor. Ar kanser korkusu hayatnzdaki esas sorunlarla yüzlemenizi kamufle ediyor olabildiinden, bedeniz kadar ruhunuzu da düünün ve önem verin. Kendi ruh durumunuzu ve hayatnz gözden geçirin, ruhsal dünyanzda ne olup bittiini anlayn.

* Hayatnza anlam katacak eylerle uran

Kanser fobisi zihinsel bir meguliyet yaratt için kii sürekli özellikle de bo kaldkça bunu düünebilir. Mutlaka hayatnz anlaml hale getirecek hedefler belirleyin, sizi verimli ve üretken hissettirecek eylerle ilgilenin. Hobi deyip geçmeyin, i hayatnzn dnda kendinize sevdiiniz eylerle uraacanz zaman dilimleri yaratn. Dünya ve insanlk için ya da bir kii için Daha iyi ne yapabilirim? diye sorgulayp hayatnza anlam katacak yeni deerler üretmek için düünün.

* Yadsmayn, yüzlein, yeneceinize inann

Unutmayn ki bir kanser hastas tedavi olmak için çabalar, urar, elinden geleni yapar. Siz henüz hasta bile olmamken hayattan vazgeçmeyin. Kanserden ar korkunuzu yadsmayn üphesiz, yüzlein. Korkuyu görmezden geldikçe derinlemesine neden olursunuz, korkunuzla yüzlein, ancak tpk bu korkuyu normal snrlarnda yaayan insanlar gibi yeneceinize de inann. Kendinize ve sevdiklerinize zaman ayrn, müzik dinlemekten, hayata olumlu bakan insanlarla konumaktan, doay izlemekten, yürüyü yapmaktan ve hobilerinizden vazgeçmeyin. Hayata küsmeyin.

* Uzman destei almaktan çekinmeyin

Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül Fobiler genellikle kiinin tek bana amakta zorlanaca türden korkulardr. Güçlü ve derindirler. Kanser korkunuzun fobi boyutunda olduunu düünüyorsanz ya da yaknlarnzdan bu bildirimi duyuyorsanz bu konuda bir ruh sal uzmanndan destek almak son derece yararl olacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git