“Modern” hastalık:

Son yıllarda özellikle teknoloji kullanımındaki artış, en önemli organlarımızdan hatta özgürlüğümüzün simgesi ellerimizi ciddi ölçüde tehdit eder hale geldi!

Haberler 22.03.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Ufuk Nalbantolu, Karpal Tünel Sendromu son yllarda hzla yaygnlaan bir hastalk. Teknoloji kullanmndaki ar art, akll telefonlar, bilgisayar kullanmnn iyeri ile snrl kalmayp eve de tanmas, sosyal medya ve bilgisayar oyunlar, bilinçsiz yaplan spor aktiviteleri derken bu ciddi hastalk günümüzde ellerimizi önemli ölçüde tehdit ediyor. Ellerde ime, uyuma, hissizlik ve yetenek kaybyla balayan ikayetler doru zamanda doru müdahale yaplmad takdirde kaslarda erime, güçsüzlük hatta felce kadar gidebiliyor diyor. Buna karn bu ciddi el hastalndan basit önlemlerle korunmann mümkün olduunu vurgulayan Prof. Dr. Ufuk Nalbantolu, 6 admda korunma yollarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* Elinize bu egzersizleri yapn

Gün içerisinde birkaç kez yapabileceiniz el ve parmak egzersizlerinin büyük faydas var. Güne balarken; sabah uyanr uyanmaz ele kaynar olmayacak sda scak bir du uygulayn, scak su torbas ile elinizi stn. Böylece o bölgedeki yapkl azaltm oluyorsunuz. Ardndan bileinizde gece boyunca oluan sertlii azaltmak için germe egzersizleriyle bilek ve parmaklardaki eklemleri, balar rahatlatn. En son yumuak, süngerimsi, stres topu gibi toplarla gün içerisinde minik minik aç-kapa egzersizleri yapn. Bu egzersizleri yaparken günde bir iki kez antiinflamatuar kremlerle ödemleri açmak için bilein iç tarafna dokunularda bulunun, böylece o bölgede geliebilecek ödemlerin önüne geçersiniz. Gün sonunda da; özellikle elinizi çok aktif çaltryor, klavyeyle uzun zaman geçiriyor, spor yapyorsanz elinize souk uygulama veya souk dularla (su buz gibi dondurucu olmamal) bileinizde akam oluabilecek ödemin ve ödemle birlikte skmalarn önüne geçebilirsiniz.

* Bilgisayar kullanrken bu yanla dümeyin

Bilgisayar ve klavye kullanrken bilein uzun süre bükülü kalmamasna dikkat edin. Bilekler 20 derecenin üzerinde aa veya yukar doru kalkarsa, bilekte parmaklar hareket ettiren sinirlerdeki dolam bozuluyor. Mouselarn yanl tutulmas, laptopun kucakta veya yatar pozisyonda kullanm, ergonomik olmayan klavyede uzun süre çalma, cep telefonlarnda bilein uzun süre ayn pozisyonda tutulmas, bilekte karpal tünel denen dar bir alan içinden geçen sinirleri sktryor. veya iletiim younlua teslim olup, bu çok önemli kurallar ihmal ederek sinsi el hastalna davetiye çkarmayn.

* Kronik hastalklarnz kontrol altna aln

Ellerimizi vuran Karpal Tünel Sendromu; diyabet hastal, romatoid artrit, hipotiroidi, ar imanlk, gut gibi hastalklarn etkisiyle de ortaya çkabiliyor. El bileinin iç ksmnda parmaklar hareket ettiren median sinirin geçtii ve karpal tünel olarak adlandrlan kanaln içindeki dokular iiren karacier, böbrek hastalklar ve metabolik bozukluklar da rahatszl artryor. Ancak hastaln altnda yatan salk problemlerini kontrol altna almak, düzgün bir ekilde tedavi olmak elinizdeki bu ciddi sorunu da ortadan kaldrabiliyor.

* Spor yapn veya düzenli yürüyün

Vücudumuzda en ar metabolizmaya sahip dokulardan biri sinirler. Spor, kardiyo egzersizleri vücuttaki ya orann ve ödemi azaltt, ayn zamanda bütün dokulara giden kanlanmay artrd için bileimizdeki sinirlere de fayda salyor ve Karpal Tünel Sendromuna kar güçlü bir koruma kalkan oluturuyor. Ancak özellikle arlk egzersizleriyle çalanlar, özellikle atel veya bandaj destekle bilei korumadan yaplan ar egzersizler fayda yerine zarar verebiliyor. Haftada en az 3 gün ve en az 45 dakikalk düzenli tempolu yürüyü de sporun yerine geçebiliyor.

* deal kilonuzu koruyun

Günümüzde fazla kilonun sala zararlar yaplan birçok bilimsel aratrma ile ortaya konulmu durumda. Fazla kilonun zarar verdii organlarmzdan biri de ellerimiz! Özellikle de ar kilosu olanlarda Karpal Tünel Sendromu sk görülüyor. Bu nedenle ideal kiloda olmaya gayret edin diyor.

* Ar diyetlerden kaçnn!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Ufuk Nalbantolu Irksal ve genetik faktörlerle de bu hastalk kapnz çalabilir ama bunlar engelleyemeyeceiniz nedenlerdir. Oysa günlük yaantnzda alacanz baz tedbirlerle hastal önlemeniz veya bir sorun balamsa tedavi sürecini hzlandrmanz mümkün. O tedbirlerden biri de ar diyetlerden kaçnmak! Özellikle B vitamini sinirin metabolizmasn hzlandrd ve salkl olmasn salad için bu konuda çok önemli. B vitaminini ileri derecede kstlayan diyetler, bu sorunlarn görülmesini sklatryor diyor.

Ana Sayfaya Git