"Mucize Diyetler"e Kanmayın

Yanlış beslenme alışkanlıkları ve diyet uygulamaları, kilo sorunlarında artış yaşanmasına neden oluyor.

Haberler 21.07.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kolay ve hzl kilo kayb salad düüncesiyle özellikle gençlerin ilgi gösterdii, mucize ve ok gibi isimlerle bilinen diyetler uzun vadede ciddi salk sorunlarna davetiye çkaryor.

Salkl kilo verme konusunda kiiye özel diyetlerin önemini vurgulayan Diyetisyen Sibel Mumcu, Kilo vermeye çalrken öncesinde mutlaka salk kontrolünden geçmeli ve yanl uygulamalardan kaçnlmal diye konutu.

Ciddi salk sorunlarndan biri olan imanlk, dier pek çok salk problemine de davetiye çkaryor. Günümüzde gençler arasnda oldukça yaygn olan ve rabet gören mucize diyet, ok diyet gibi birçok beslenme modeli, gençlerin daha fazla kilo almalarna ve en önemlisi ciddi salk problemlerine neden oluyor. Diyetisyen Sibel Mumcu, Deniz mevsimi ve günein hüküm sürdüü bu günlerde kiilerin en büyük kaygs kn alnan kilolardan kurtulamamak oluyor. Bunun için mucize diyet ad altnda karmza çkan ve uzun vadede etkili olmayan, vücutta tahribata sebep olan beslenme programlarndan kaçnlmal. Bunun yerine, kiilerin yaam biçimi ve beslenme alkanlklarna uygun düzenlenmi, dengeli ve salkl, düzenli kilo kaybn salayan diyet programlarn takip etmek sal korumak açsndan çok önemli dedi.

KLO VERME KARARI

Kilo vermeye karar verdikten sonra genel bir salk kontrolünün ardndan, ya, kilo, boy, aktivite düzeyi ve beslenme alkanlklarna göre kiiye özel bir diyet programnn uygulanmas gerektiini belirten Mumcu, salkl kilo vermek için 7 basit öneride bulundu:

Düzenli aralklarla yemek yiyin, öün atlamayn. Porsiyon kontrolü için yemeklerinizi mümkün olduunca küçük tabaklarda tüketmeye özen gösterin.

Yemek yerken acele etmeyin, iyice çineyin. Unutmayn, tokluk hissi mideden beyne yaklak 20 dakikada ular.

Kahvalt, gün içinde kendinizi aç ve yorgun hissetmemeniz için atlanmamas gereken en önemli öündür.

Yatmadan en az 2 saat öncesinde de yemek yemeyi brakmalsnz.

EKERL BESNLER

Basit karbonhidratl ve ekerli besinler yerine, kan ekerini düzenleyen ve stres seviyesini azaltmaya yardmc olan doal ve ilenmemi gdalar, tam tahll ekmek, makarnalar, bulgur, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve gibi lifli besinleri tüketmeye özen gösterin.

Vücutta oluan zararl maddelerin atlmas ve barsak sal için günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin.

Düzenli egzersiz ve uykunun da zayflama üzerinde olumlu etkileri var. Karanlk bir odada 7-8 saatlik düzenli gece uykusu, vücudumuzdaki tüm faaliyetleri düzene koyan bir dinlenme sürecidir. Metabolizmay hzlandrmak için haftada en az 3 kez ve 30-45 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapmak ihmal edilmemelidir.

Ana Sayfaya Git