Mükemmeliyetçilik uykusuzluğa yol açıyor

Bilim insanları, kaygı seviyesi yüksek olanlar ve mükemmeliyetçi insanların daha çok uykusuzluk çektiğini ortaya koydu.

Haberler 21.01.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Norrhumbria ve Oxford üniversiteleri tarafndan yaplan aratrmaya göre, mükemmeliyetçilik yüksek kaygya yol açarak uyku bozukluuna neden oluyor.

Aratrmaclar, uyku kalitesi, mükemmeliyetçilik, kayg bozukluu ve depresyon arasndaki ilikiyi ortaya koymak amacyla 18-27 yalarnda 78 katlmcnn yer ald bir çalma yapt.

çalmada, katlmclarn 39u uyku problemi olmayan, dier 39u ise 3 ay ila 10 yldr geceleri uyuyamayan kiiler olmak üzere iki gruba ayrld.

Gruplara uyku bozukluu, mükemmeliyetçilik seviyesi ile kayg bozukluu ve depresyon oranlarn gösteren bir takm testler uyguland.

UYKUSUZLUA NEDEN OLUYOR

Test sonuçlarna göre, kiilerin, özellikle kiisel davranlardan üphe duyma, hata yapma korkusu gibi mükemmeliyetçilik durumunda uyku bozukluu çektii görüldü.

Ayrca uykusuzluktan muzdarip olan mükemmeliyetçi kiilerin bir takm kayg bozukluklar sergiledii ve böylece de bir ksr döngünün olutuu gözlemlendi.

Uzmanlar kayg bozukluu ile uykusuzluk arasndaki ilikinin çözülmesinin, uykusuzlukla mücadele için yeni tedaviler gelitirilmesine yardmc olabileceini belirtti.

Öte yandan aratrmaya göre, depresyonun uyku bozukluu üzerinde ciddi bir etkisinin olmad da saptand.

Aratrmann sonuçlar Personality and Individual Differences dergisinde yaymland.

Ana Sayfaya Git