'Mutant virüs ile hamile kadın ölümleri arttı'

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutant virüste görülen artış ile koronavirüse bağlı hamile kadın ölümlerinin de arttığını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Mutant virüs, gerçekten çok sayıda gebenin ölümüne ve birçoğunda karnındaki bebek ile birlikte kaybına yol açıyor. Mutant virüs problemi ortaya çıkmadan önce biz gebelere, gebelik sonrasına aşılama önerirken, şimdi mutlaka gebeliğin ilk 3 ayı bittikten sonra hemen aşılanmalarını istiyoruz" dedi.

Haberler 03.05.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-çocuk Enfeksiyon Hastalklar Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yapt açklamada, mutant virüs vakalarndaki artn ardndan virüse bal hamile kadn ölümlerinin de arttn belirtti. Prof. Dr. Ceyhan, Gebelik zaten çocuu anne karnnda tayabilsin, diye bakln baskland bir dönemdir. Dolaysyla bakl basklayan ilaç alan bir kii ya da kanser hastal tedavisi için ilaç alan bir kiide ortaya çkan baklk eksiklii gibi düünmek lazm. Mutant virüs gerçekten çok sayda gebenin ölümüne ve birçounda karnndaki bebek ile birlikte kaybna yol açyor diye konutu.

GEBELER LK 3 AYDAN SONRA AILANMALI

Prof. Dr. Ceyhan, gebelerin ilk 3 aydan sonra koronavirüse kar alanmalar gerektiini belirterek, Mutant virüs problemi ortaya çkmadan önce biz gebelere, gebelik sonrasna alama önerirken, imdi mutlaka özellikle gebeliin ilk 3 ay bittikten sonra hemen alanmalarn istiyoruz. Bu sadece koronavirüste görülen bir durum deil ayn ey gripte de görülür. Gribin de aynen bu ekilde bir tipi yaygn olduu zaman daha çok yallar etkilenir ve ölür. Ama H1N1 dediimiz baka bir tipi sk görülürse orada daha çok çocuklar ve genç yetikinler etkilenir ve gebe ölümleri orada da görülür. Gebelerin kendilerinin risk grubunda olduunu düünmesi ve kendisini mutlaka korumas gerekir. ki temel kural var; mesafe ve maske. Eer 2 metre mesafeyi korumaya dikkat ederseniz, maskenizi özellikle insanlara 2 metreden daha yaknken takarsanz ve günlük kullandmz maskelerin virüsü tayorsak etkili olduunu bilmeliyiz. Virüs birinin azndan, burnundan çktysa bizi korumayacan da bilerek, herkesin maske takmasn salayabilmeliyiz. Bunun dnda bir de a ve çok fazla kalabalklara girmeyecekler dedi.

17 GÜN BOA KAPANMI OLURUZ

Prof. Dr. Ceyhan, tam kapanmaya ilikin de uyarlarda bulunarak, Umarm, 17 gün bittiinde 18inci günde eski hayatmza hemen geri dönmeyiz. O zaman 17 gün boa kapanm oluruz. Hemen çok ksa sürede vaka saylar eski düzeylerine gelir. Bizim ne yapp ne edip insanlara iyi anlatp, hem alamay bu dönemde salamamz lazm hem de insanlar alnacak tedbirler konusunda ikna etmemiz lazm. Maalesef baz eksiklikler olduunu yollar ve marketlerdeki tablodan görüyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git