Mutasyona uğrayan virüs için uyarı

DİCLE Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, İngiltere´de koronavirüsün mutasyona uğramasını değerlendirdi. Prof. Dr. Çelen, "Daha rahat bulaşabilen virüs haline geldiği noktasında birtakım duyumlar var. Önemli olan bir an önce aşılamaya geçilmesi. Ne kadar hızlı geçersek Covid-19'a karşı koruyuculuk ve bulaş zincirini kırma noktasında da başarılı olacağız. Aşı karşıtlığına karşı bir eylem olarak düşünelim ve bir an önce aşılarımıza ulaşalım" dedi.

Haberler 23.12.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngilterede koronavirüsün mutasyona urad ve bula hznn art gösterdii haberlerinin ardndan Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, pandemi döneminde neredeyse 1 yln geride kaldn ve bu süre içerisinde virüsle ilgili mutasyonlar hep konutuklarn söyledi.

çELEN UYARIDA BULUNDU

Prof. Dr. çelen, ilk defa ngilterede ortaya çkan mutasyon sonrasnda virüsün bulatrclnda yaylma hzna ve artna vurgu yapldn belirterek, Bununla birlikte birçok ülkede karlkl uçak seferleri durduruldu. Bu yönüyle yeni mutasyonla acaba bula riski daha m yüksek? Noktasnda birtakm bilgilere ulam olduk. Bula riski dediimiz infektivite hz önemli bir kavram. Burada daha önem arz eden konu, acaba bununla birlikte ölüm oran hznda da bir art var m? Onunla ilgili u an için elimizde bir veri yok. Bir dier nokta aslnda önemsediimiz nokta, bata Sinovac olmak üzere birçok ann gündemde olduu bir dönemde acaba mutasyonla birlikte adan kaçan suçlar olacak m? Yani a etkinliini bu mutasyona urayan virüsler üzerinde de gösterecek mi, noktasndaki soru iaretleri tedirginlik yaratt diye konutu.

AI GELR GELMEZ MUTLAKA YAPMA KONUSUNDA STEKL OLALIM

Prof. Dr. çelen, u anki izlenime göre koronavirüsün sadece daha rahat bulaabilen bir virüs haline geldii noktasnda birtakm duyumlarn olduunu ifade ederek, unlar söyledi:

Burada önemli olan nokta biran önce alamaya geçilmesi. Alamaya ne kadar hzl geçersek Covid-19a kar koruyuculuk ve bula zincirini krma noktasnda da baarl olacaz. Vatandalar olarak yapmamz gereken farkl bir durum söz konusu deilse maskeye balanacaz. Maske önemli bir konu. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarna uyumu salayacaz ve bir de belki de burada unu konuabiliriz; A kartlna kar bir eylem olarak düünelim ve bir an önce alarmza ulaalm. Gelir gelmez mutlaka yapma konusunda bizler de istekli olalm.

Ana Sayfaya Git