"Mutluluğun formülü yürüyüş"

Prof. Dr. Sarıdoğan "Günlük atılacak ideal adım sayısı 10 bin civarındadır. Yürümenin 20. dakikasından itibaren kişi kendini daha enerjik hissedecek, insülin etkisi artacak ve endorfin salgılanacaktır"

Haberler 13.06.2017 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Kenan Sardoan, mutluluun formülünün günlük 20-25 dakika düzenli yürümek olduunu belirterek, Günlük atlacak ideal adm says 10 bin civarndadr. Yürüyüün ilerleyen dakikalarnda beden ss yükselecek, terleme olacak, ortalama dakikada 7 kalori tüketilecektir. Yürümenin 20. dakikasndan itibaren ise kii kendini daha enerjik hissedecek, insülin etkisi artacak ve endorfin salglanacaktr. ifadelerini kulland.

Sardoan, yapt yazl açklamada, yürüyüün mutlulukla dorudan ilikili olduunu dile getirerek, düzenli yürüyü yapan insann kendini daha enerjik hissettiini, hareketli yaamn en önemli faaliyeti ve temelinin yürüyü olduunu aktard.

Mutluluun formülünü yürüyü olarak tanmlayan Sardoan, unlar kaydetti:

MUTLULUUN FORMÜLÜ

Yaptmz yürüyülerde vücudumuzda ilk dakikalarda kalp atm hz ve solunum saymz artacak, metabolizma hzlanacak, eklem svlar harekete geçerek tüm eklem kkrdaklar daha iyi beslenecek, damar çeperleri genileyip, kann daha iyi dolamas salanacak. Günlük atlacak ideal adm says 10 bin civarndadr. Yürüyüün ilerleyen dakikalarnda beden ss yükselecek terleme olacak, ortalama dakikada 7 kalori tüketilecektir. Yürümenin 20. dakikasndan itibaren ise kii kendini daha enerjik hissedecek, insülin etkisi artacak ve endorfin salglanacaktr. Endorfin mutluluk hormonu olarak bilinir. 6 hafta süreyle sürekli 20-25 dakika yürüyen kiilerin endorfin salglad görülmütür.

Yürümenin günlük yaamn en önemli hareketi olmas gerekirken yaam biçiminin insanlar arabaya, asansöre, yürüyen merdivenlere zorladn, spor salonlarna girerken ve çkarken bile yürüyen merdivenlerin kullanldn belirten Sardoan, açklamasnda, Günlük yaammzda bize sunulan bu kolaylklarn gerçekte insan salna ne kadar yarar salad tartlr haldedir. Sunulan bu kolaylklar kilo almamza ve iskelet sisteminde hareketsizlie neden olur. Buna salksz beslenmeyi de ekleyecek olursak ksr döngüye girmiiz demektir. Bu ksr döngüden kurtulmann en kolay ve ucuz yolu ise yürümektir. ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git