Mutluluk tükendi, mutsuzluktan mı haz alıyoruz?

Birçok kişi, olaylara olumsuz tarafından bakıyor. Yaşamlarını bu şekilde sürdüren bireylerin, kendilerini mutlu eden şeyleri daha hızlı tükettiklerini belirten Uzm. Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Mutluluktan haz duyuyorsak, mutsuzluğu da haz duyacağımız bir noktaya getirmiş olabiliriz” diyerek, kişilerin ruhsal ihtiyaçlarına erişmek için çoğu zaman farkında olmadan sağlıksız duygu, düşünce ve davranışlar geliştirebildiğine dikkat çekti.

Haberler 27.02.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Aziz Görkem çetin, olaylara sürekli olumsuz tarafndan bakan kiiler hakknda önemli deerlendirmelerde bulundu.

Mutsuzluu haz duyacamz bir noktaya getirmi olabiliriz

Birçok kiinin olumsuzluk alglarnn oldukça fazla olduunu çevremizden gözlemliyoruz. Her an ve her olay mutsuz tarafndan bakarlar. Bu bireylere baktmzda mutlulua özgü yaantlarn ve nesnelerini çok daha hzl tüketiyorlar diyen Uzm. Klinik Psikolog Aziz Görkem çetin,

Belki de bunun sebebini hedonist (hazc) bir birey olmakla açklamak mümkün. Mutluluktan haz duyuyorsak, mutsuzluu da haz duyacamz bir noktaya getirmi olabiliriz. Kiilerin iç dünyalarnda belli ruhsal ihtiyaçlar vardr ve bu ruhsal ihtiyaçlara erimek için çou zaman farknda olmadan salksz düünce, duygu ve davranlar gelitirebilir. Bu balamda mutsuz insanlarn da bu döngüde olma ihtimalini söyleyebiliriz eklinde konutu.

Deiim, düünceden balyor

Somut ihtiyaçlar üzerinden konuyu ele aldmzda ülkemizin koullar, meslek seçimleri, trafik, gelecek kayglar gibi faktörlerde bizi her alanda mutsuz tepki vermemizi salamaktadr diyen Aziz Görkem çetin, bu faktörler ile ba edebilmek için sosyal yaant kalitesine daha çok frsat verilmesi gerektiini belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Sürekli mutsuz olan ve bunu deitiremeyen bireyler, hayatndaki sorunsal tamamen da atma eilimi gösterirler. D faktörlerin deimesini bekleyerek daha çok mutsuz olurlar. Oysaki insann ruhsal ileyii düünce, duygu ve davran sralamas eklindedir. Birey önce kendi benliinin farkna varr ve buna yönelik gerçekçi ihtiyaçlarn anlamlandrrsa deiim balar, d faktörlerin olumsuz etkileri azalr.

yerinde sürekli mutsuz olan kii, ksr döngü yayor

Bu cümlemin yanl anlalmamas için bunu bir örnek ile açklamak isterim. yerinde sürekli mutsuz olan ve bunu durumun tamamen d faktörlerden kaynakl olduunu düünen birey, bir çkmaza girmekte ve i yerine youn atflar yapmaktadr. Bu youn atflarda algsal olarak daha mutsuz olmasn salamakta ve birçok eyi tolere edemeyerek ksr döngü yaamaktadr. Oysaki stresör gerçektir ve kimi zaman i yerimizde mutsuzluklar yaarz.

Duygusal atflar, stresi çaryor

çetin, Olay ksr döngüye sürükleyen nokta youn düünsel ve duygusal atflarda bulunmamzdr diyerek, sözlerini öyle tamamlad:

Bu döngü de deiimi zorlatrmakta ve kiinin depresif hissetmesine neden olmaktadr. Kiinin benlii üzerinden bunu deerlendirmi olsak da ülkemizde i yerlerinin bireyin motivasyonunu salama ve sorun çözümüne yönelik stratejilerden uzak olduu da istemediimiz durumlardan biridir.

Ana Sayfaya Git