Muvazaalı eczaneler yandı!

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, başkasının adına işletilen ya da kiralık diploma ile açıldığı tespit edilen Türkiye genelindeki yüzden fazla eczaneye kapatma cezası verildiğini bildirdi.

Haberler 09.12.2016 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunca düzenlenen Eczaclkta Muvazaa ile Etkin Mücadele çaltaynn üçüncüsü bir otelde gerçekleti. çaltaya, Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu Bakan Hakk Gürsöz, Türk Eczaclar Birlii Bakan Erdoan çolak ve Türkiye genelindeki il salk müdürlüklerinde çalan eczaclar ile eczac odalarnn temsilcileri katld.

TTCK Bakan Gürsöz, burada yapt konumada, muvazaann eczanelerin ehil olmayan kiiler tarafndan iletilmesi olduunu belirterek, Muvazaa bizim kronik sorunumuz, kanayan bir yaradr. 2016 yl içerisinde bu konuya bir el atalm istedik ve etkin bir ekilde mücadele ettik. dedi.

Türk Eczaclar Birlii (TEB) ve sahada çalan il müdürlüklerinin katklaryla yl içerisinde muvazaa ile mücadeleye hz verdiklerini ifade eden Gürsöz, bu kapsamda daha önce iki çaltay yaptklarn hatrlatt. llerde muvazaa deerlendirmelerini yapan eczac odalarn ve il müdürlüklerinde çalan eczaclar bir araya getirdiklerini belirten Gürsöz, sahada etkinliin artmasn istediklerini dile getirdi.

- Mücadelenin etkinlii artt

Gürsöz, konuyu sürekli gündeme getirdikçe ve üzerine gittikçe çözüme doru yol aldklarn belirterek, Yllardr kanayan bir yarada nihayet çözüm belirdi, mücadelenin etkinlii artt. Muvazaa tespiti yaplan eczane saylarndan da açk bir ekilde görebiliyoruz. diye konutu.

Önceki yllara göre bu tespit saylarnn arttn kaydeden Gürsöz, Türkiye genelinde yüzden fazla eczane muvazaal olarak iletildii gerekçesiyle kapatld. Bu mücadelenin etkinliini artrmaktan dolay memnuniyet duyuyoruz. dedi.

TTCK Bakan Gürsöz, 2017 içerisinde de eczaclkta muvazaa ile etkin mücadelenin hz kesmeden devam edeceini bildirdi. Muvazaa konusunun eczaclk mesleinin saygnlna gölge düüren bir husus olduunun altn çizen Gürsöz, Bu mücadeleyi de sonuna kadar son muvazaal iletilen eczane kapatlana kadar bu mücadeleyi devam ettireceiz. ifadesine yer verdi.

Vatandalara da muvazaa ile mücadele konusunda çarda bulunan Gürsöz, u deerlendirmede bulundu:

Mevcut u anda açk bulunan iletilen eczanelerle ilgili eer bir üphe söz konusuysa eczacnn bizzat görevinin banda olmad, eczanenin eczaclar dnda ehil olmayan kiilerce üçüncü ahslarca iletildii yönünde bir üpheleri varsa bata illerimizde l Salk Müdürlüklerimize, Valiliklerimize merkezde de Bakanlmza Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumuna konuyu iletirlerse gerei yaplacaktr, bundan hiç kukular olmasn. Gerekli incelemeyi yaparz, arkasndan eer bir muvazaa durumu olursa cesur ve kararl bir ekilde üzerine gider gerekli idari yaptrm uygularz.

- Eczaclk ehil insanlarn elinde yaplmal

Türk Eczaclar Birlii Bakan Erdoan çolak, Türkiyede eczaclk mesleinin ticari bir alan, eczacnn ise sadece ilac raftan alp veren pozisyonda olmad gerçeinin artk kamuoyu nezdinde kabul edilebilir bir gerçeklik haline dönütüünü söyledi.

Eczaclarn hem bir ilaç danman hem bir halk sal uzman olduunu ifade eden çolak, Halk sal noktasnda önemli bir merkezse eczaneler, o zaman bu, ehil insanlarn elinde yaplmas gereken bir itir. Bu balamda baktmzda eczanelerin bu noktaya tanmas son derece önemlidir. ifadesini kulland.

çolak, 2012 ylnda ilk defa muvazaa ile ilgili yasal prosedürün hayata geçtiini anmsatarak, bu konuda cezai müeyyidelerin iledii bir noktaya gelindiini söyledi. çolak, Muvazaann Türkiyede yaplamamas meslektalarmzn mesleine yeterince sahip çkmasndan, meslei bir ticari alan deil bir salk alan olduu olgusunu kavramasndan geçiyor. Salk otoritesinin mesleimize ilikin yaklamndan geçiyor. sözlerine yer verdi.

Eczaneler ve Eczane Depolar Ruhsat Deposu Daire Bakan Fatma Bekar da kuruma gelen dosya saysnda azalma olduunu gördüklerini, stanbul l Salk Müdürlüünce, 32 mevcut eczanenin 16snn faaliyetten men edildii bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git