Nadir kanserlerde, tümörlü hücrelerdeki büyüme durdurulabilecek

Nadir görülen bazı kanser hücrelerinde, başka genlerle birleşip, kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoğalma sinyali göndererek, kanserin yayılma hızını artıran Tirozin Reseptör Kinaz (TRK) füzyon geninde etkili olarak, kanser hücrelerindeki büyüme ve artışı durdurabilen ilaç geliştirildi

Haberler 01.04.2018 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nadir görülen baz kanser hücrelerinde, baka genlerle birleip, kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoalma sinyali göndererek, kanserin yaylma hzn artran Tirozin Reseptör Kinaz (TRK) füzyon geninde etkili olan ve kanser hücrelerindeki büyüme ve art durdurabilen ilaç gelitirildi.

Amerika Birleik Devletlerinde (ABD) ruhsat alarak kullanma giren ilaç, erikin ve çocuklardaki tümörlerde, meme, kaln barsak, akcier, safra yolu, pankreas, ba dokusu, tiroid kanserlerinde, uygun genetik özellik bulunmas halinde kullanlabiliyor.

Tümörlü hücrelerdeki büyüme durdurulabilecek

Türk Tbbi Onkoloji Dernei Bakan Yardmcs ve Avrupa Tp Uzmanlar Dernei Medikal Onkoloji Bölümü Bakan Prof. Dr. Serhal Turhal, birçok kanser türü olduunu, bunlar içinde akcier, kaln barsak, meme, mide kanserlerin çok sk görülen türler arasnda yer aldn bildirdi.

Özellikle kadnlarda tiroid kanserlerinin de görülme sklnn yüksek olduunun altn çizen Turhal, sk görülen kanserlerin tüm kanserler içinde yaklak yüzde 75i oluturduunu, yüzde 3-5 orannda da nadir görülen kanserler bulunduuna dikkati çekti.

Turhal, bunlarn dndaki idrar kesesi, testis kanseri, yumuak dokularda gelien kanserler, kemik tümörleri, tükürük bezi kanseri ve kan kanserlerinin nadir görülen türler arasnda bulunduunu anlatt.

- Tümörün genetik özelliine göre onaylanan ilaç oldu

Prof. Dr. Turhal, kanserin bir yandan görülme skl artarken bir yandan da tan ve tedaviye yönelik bilimsel çalmalarla yeni seçeneklerin gündeme geldiini söyledi.

Son çalmalardan birinin de nadir görülen kanserlere yönelik olduunu belirten Turhal, Tirozin Reseptör Kinaz (TRK) füzyon geni ile ilgili bir çalma yapld. Bu, Amerikan Kanser Dernei tarafndan da yln buluu olarak açkland. Nadir görülen tümörlerde sk olarak görülen söz konusu füzyon geninin varlnda kullanlabilen bir ilaç gelitirildi ve onayland. bilgisini paylat.

Turhal, söz konusu genin baz kanser hücrelerinde baka genlerle birleerek kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoalma sinyali gönderdiinin tespit edildiini, buna bal kanserin yaylma hzn arttn söyledi.

Kolorado ve Harvard Üniversitesinden 2 bilim insan tarafndan tespit edilen TRK füzyon genine yönelik gelitirilen ilaçla kanser hücrelerindeki büyüme ve artn durdurulabildiine dikkati çeken Turhal, Böylece ilk defa bir kanserin balad organa deil de tümörün var olan genetik özelliine göre onaylanan bir ilaç oldu. diye konutu.

Prof. Dr. Turhal, yeni ilacn hedefe yönelik bir tedavi olduunu belirterek u bilgileri verdi:

Hedefe yönelik bu tedaviyle farkl organlardan kaynaklanan tümörde kontrolsüz tümör büyümesine yol açan sinyaller bloke edildi. Hatta ilerlemi kanser evrelerinde de etki saland. Bu tedavi, erikin ve çocuklardaki tümörlerde, meme, kaln barsak, akcier, safra yolu, pankreas, ba dokusu, tiroid kanserlerinde, uygun genetik özellik bulunmas halinde kullanlabiliyor.

Yeni tedavi seçeneine yönelik yürütülen bilimsel aratrmaya 17 farkl kansere sahip 50 hastann dahil edildiini anlatan Turhal, Aratrma sonucunda, hastalarn 38i bu tedaviye olumlu yant verdi ve tümörü küçüldü. Ayrca tedavinin 12nci aynda, tedaviye cevap veren hastalarn yüzde 79unda bu olumlu yant devam etti. açklamasnda bulundu.

Turhal, yan etki bildirimlerinin ise kemoterapiye kyasla çok hafif olduunun altn çizerek, tedavinin en sk gözlenen yan etkilerinin halsizlik ve hafif ba dönmesi olarak tespit edildiini söyledi.

- laç, henüz Türkiyede yok

Söz konusu ilacn ruhsat aldn ve bugün ABDde kullanma girdiini ifade eden Turhal, Bu füzyon genine sahip olanlar bu ilaçla tedavi olabilir. dedi.

Turhal, ilacn henüz Türkiyede olmadn belirterek, Ancak erken eriim programlar olabiliyor. Salk Bakanlnn izniyle yakn zamanda bu ilaca yönelik de erken eriim program açlabilir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git