Narı yoğurtla tüketin, bağışıklığınızı güçlendirin!

Soğuk algınlığından gribe, boğaz enfeksiyonundan sinüzite, faranjitten bronşite... Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hekimlerin kapısı en sık üst ve alt solunum yolu hastalıkları nedeniyle çalınıyor. Soğuk kış aylarında yaşam kalitemizi oldukça düşüren, bizi okul veya işimizden alıkoyan bu hastalıklardan korunabilmemizde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ise anahtar rol üstleniyor.

Haberler 04.12.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz baklk sistemimizi güçlü klan en önemli faktörlerin banda yeterli ve dengeli beslenme alkanlnn geldiine dikkat çekerek Tek tip beslenme modeli birçok önemli besin öesini eksik almamz anlamna geliyor. Beslenme örüntümüzün dengeli ve vitamin ile minerallerden zengin olmas, zararl mikroorganizmalara kar kalkan görevi üstlenen baklk sistemimiz için çok önemli. Dolaysyla baklk sistemini koruyarak savunma salayan antioksidanlar olan A, C, E, D vitaminleri, selenyum, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri içeren besinleri yeterince almak art diyor. Ayrca baz besinler var ki içerdikleri vitamin ve mineraller nedeniyle ayr bir öneme sahipler. Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz k aylarnda soframzda düzenli olarak yer almalar gereken besinleri anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

NAR

Nar, yüksek lif ve düük kalori içeriiyle ana veya ara öünlerde tercih edilebileceiniz antioksidan deposu bir meyve. Lezzetinin yan sra flavanoidler, C vitamini, A vitamini ve folat içeriinin yüksek olmas güçlü bir baklk sistemi için önem tayor. Ek olarak punicalagin ve punisik asit bileenlerini içermesi, narn antioksidan içeriini güçlendiriyor. Mevsim salatalarnzn üzerine ekleyerek veya ara öünlerde bir kase yourdun içine ilave ederek öünlerinizin besin deerini arttrabilirsiniz.

YOURT VE KEFR

Probiyotik kaynaklardan olan yourt ve kefirin düzenli tüketimi barsak florasn ve baklk sistemini güçlendirerek souk algnlna kar koruma salyor. Probiyotik bakterilerin aktivitelerini arttrmak için prasa, enginar, soan, sarmsak ve muz gibi prebiyotikleri beslenme düzeninize ekleyerek daha dengeli bir beslenme alkanl elde edebilirsiniz. Önemli faydalar nedeniyle günde 2-3 porsiyon yourt/kefir tüketmeyi ihmal etmeyin.

ISPANAK

Ispanak içeriinde bulunan A, C vitamini ve demir sayesinde antioksidan besinler arasnda yer alyor. Öün seçimlerinizde haftada 2 kez spana tercih ederek baklk sisteminizi güçlendirebilirsiniz önerisinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz sözlerine öyle devam ediyor: lave edeceiniz kyma veya yumurta ile spanan demir içeriini zenginletirebilirsiniz. Ancak pürin içeriinin yüksek olmas nedeniyle ürik asit seviyesi yüksek kiilerin veya gut hastalarnn spanak tüketirken dikkatli olmalar gerekiyor.

KARNABAHAR

Karnabahar glukozinolat ve izotiyosiyanat içeriiyle güçlü antioksidan besinler arasnda yer alyor. Ayn zamanda içeriindeki karotenoid ve flavonoid de baz kanser türlerine kar koruyucu oluyor ve baklk sistemini güçlendiriyor. Bir baka antioksidan olan C vitaminini yüksek miktarda içererek enfeksiyonlara kar koruma salyor. ikinlik, hazmszlk, gaz problemlerine neden olabilecei için haftada 2-3 kez tüketmeniz yeterli olacaktr.

BADEM, CEVZ, FINDIK

Yal tohumlar; doymam ya asitleri, E vitamini ve flavonoid içerikleri sayesinde baklk sistemini güçlendirerek souk algnlna kar koruma salyorlar. Ayrca içerdikleri E vitamini; A vitamini kullanmn arttrarak antioksidan aktiviteyi de güçlendiriyor. Tüketirken tuz ve ekerle kaplanm olanlar tercih etmeyin, saklama koullarna dikkat ederek nemsiz ortamda muhafaza edin uyarsnda bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz Baklk sisteminizin güçlenmesi için her gün 2 tam ceviz veya 10-12 adet çi badem ya da fndk tüketmeniz uygun olacaktr diyor.

SARIMSAK

C vitamini, selenyum, potasyum ve kalsiyumdan zengin sarmsaktaki ana aktif bileen olan allisin baklk hücrelerini güçlendiriyor. Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz sarmsan ayn zamanda antimikrobiyal ve antiviral etkisi sayesinde bakteriyel ile viral enfeksiyonlara kar koruma saladn belirterek u bilgileri veriyor: Her gün tüketeceiniz 2-3 minik di sarmsan antioksidan etkisinden yararlanarak hem baklnz güçlendirecek hem de souk algnlna kar önlem alm olacaksnz. Sarmsa çineyerek, ezerek veya dilimleyerek tüketmek allisin içeriini zenginletirerek emilim kalitesini arttracaktr.

PANCAR

A vitamini, C vitamini, beta-karoten, folat ve çinkodan zengin olan pancar, baklk sistemini güçlendirerek souk algnlklarna kar koruyucu etki gösteriyor. Yüksek lif içerii sayesinde kabzl önleyici etkisi de mevcut. Ayn zamanda pancarn içeriinde yer alan betalain de antioksidan özellik göstererek zararl maddelere kar koruma salyor, böylelikle baklk hücrelerini güçlendiriyor.

TURUNçGLLER

Trunçgiller güçlü antioksidan etkiye sahip C vitaminin önemli bir kayna. Ayn zamanda içeriklerindeki A vitamini ile vücut direncini arttrarak souk algnlklarna kar koruyucu etki gösteriyorlar. Bu nedenle özellikle sonbahar ve k aylarnda portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgiller beslenme düzenimizin vazgeçilmez bir parças olmal. Turunçgillerin suyunu skarak tüketmek yerine meyve eklinde yemek, zengin posa içeriiyle kan ekeri dengesi ve arlk kontrolünde daha uygun bir tercih olacaktr önerisinde bulunan Aye Sena Binöz, C vitaminin vücutta depolanmamas nedeniyle fazlas idrarla atlyor. Bu sebeple 1 porsiyon mandalina (2 küçük boy) ve 1 porsiyon portakal (1 orta boy) tüketimi günlük C vitamini ihtiyacnz karlamak için yeterli olacaktr diyor.

BALKABAI

çeriindeki beta-karoten güçlü bir antioksidan olup, zararl maddeleri etkisiz hale getirerek vücut hücrelerini koruyor. A vitamini, C vitamini, E vitamini, folat ve demir içeriiyle baklk sistemini güçlendirerek souk algnlna kar koruyucu etki gösteriyor. Lif içeriinin yüksek olmas sayesinde barsaklar çaltryor, kabzl önleyerek uzun süre tokluk salyor.

IHLAMUR

çeriindeki fitokimyasallar ve flavonoidler sayesinde baklk sistemini destekleyerek vücut direncini arttryor. Enfeksiyon srasnda artan sv ihtiyacn karlamak için hlamur çay tüketmeniz uygun bir seçim olacaktr. Ihlamuru suyla kaynatarak tüketmek yapsndaki etken maddeleri azaltabilecei için kaynam suda 5-8 dakika kadar demleyin ve her seferinde taze demleyerek tüketin.

Ana Sayfaya Git