Ne zaman terapi desteği alınmalı?

Psikolog Merve Kırna, psikoterapi hakkında bilgi verdi.

Haberler 29.02.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Merve Krna, Psikoterapi genel olarak psiko (ruh) ve terapi (iyiletirme) terimlerinin bir araya gelmesiyle oluan yunanca bir kelimedir. Buradan çkan sonuç dorultusunda psikoterapiyi ruhsal skntlarn onarlmas, iyiletirilmesi, bilinçaltnda olan çatmalarn bilinç düzeyine getirilmesi ve bunlarla çallp çatmalarn danann farkna varmasnn salanmas ve böylece kiinin davranlarnn bilinç dndan bilinç yüzeyinde olmasnn salanmas psikoterapi sürecenin olumasnn temel tan oluturur. Alannda uzmanlam ve belli bir terapi ekolünün eitimini alm, gerekliliklerini yerine getirmi kiilerin, sorunu tehis edip bunun deerlendirmesini yapmas, ruhsal yardm ve tedavinin gerekliliini uygulamas ve bunlar bir bütün olarak incelemesi psikoterapistin yapmas gereken görevlerdir.

TERAP DESTE NASIL OLMALI

Terapi; bir yolculuk ise terapist bu yolculukta sizin adnza hangi yöne gideceinize karar veren kii deil, dananna harita sunan, onunla birlikte onun hikayesindeki çkmazlarda, karanlk yolunda karlat zorluklarda aydnlatc fener olan; danann çektii ruhsal zdrab hafifletip kendisine dair yeni bir bak açs kazanmasn salayan, bunlar yaparken de belli teknikleri kullanma becerisine ve yetkinliine sahip olan kiidir. Canl bir varlk olan insan; doumundan itibaren dier insanlarla sürekli bir etkileim halindedir. Duygu, düünce, heyecan ve bunun gibi birçok etken kiinin içsel süreçlerini olutururken, dier insanlarla iletiimi, yaad olaylar, çatmalar ve buna benzer etkenler ise kiinin dsal süreçlerini oluturur. nsann sosyal bir varlk olmas, canlln sürdürebilmek için yaad olaylar bilinçli ya da bilinç d süreçlerle deerlendirip ona uygun düen davran yanstmasyla olumaktadr dedi.

KNN VERD KARARLAR

Kiinin verdii kararlarda ve seçimlerde mevcut durumun izlerinin olmasna karn geçmi yaantlarn izi de kiinin davranlarna, kararlarna, alkanlklarna etki ettiini ifade eden Krna, Bu durumda insan, seçimlerini yapp karar verme sürecinde sadece yaad duruma tepki veren ruhsuz bir varlk olarak deil, yaad durum içinde kendi ruhaniyetini de hissettiren etkin bir varlktr. Kiiler içsel ve dsal süreçleriyle oluan karlkl etkileiminde bazen doru karar verip salkl seçimler yapabilirken, bazen bunu yapmak zor olabilir ve bu durumda kiilerin yardm alma ihtiyac doar ve psikoterapiye gitmeye ihtiyac duyarlar. Terapi seanslarnda; psikoterapist, arkada çevresinden farkl olarak, danann yaadklarna nesnel kalarak danann yaad olaylar ile ilgili yeni bir anlay gelitirmesine katk salar, yaad güçlüün üstünü örtmek yerine farkl bir boyuttan görebilmesini salamak için kendisine ilave bir çift göz ve kulak vazifesi görür.

HASTA RAHATLIYORSA ÖNEML

Terapi seanslar sizi rahatlatmak, hak vermek ya da ne yapacanza sizin adnza karar vermek için uygulanmaz. Terapist, size akl vermez, kiisel fikrini söylemez, yorum yapmaz ya da anlattklarnzdan ötürü sizi eletirmez. Sizin kendinizi tanmanza, kiilik özelliklerinizin farknza varmanza katk salar. Bir süre sonra danan arkadalarnn ve çevresinin verdii fikirlerden farkl olarak seanslarda yeni bir anlay gelitirip, eski düüncelerini deitirebilmekte, kiisel haritasn daha iyi kavrayabilmektedir. Terapi seanslarn arkada ortamndaki konumalardan ayran dier önemli etken ise; terapilerin belirli bir çerçeve içinde yaplmasdr. Terapist ve danan arasnda profesyonel bir ilikinin ve etik kurallarn olmas, bu kurallar balamnda seans saatleri dnda dananlar ile özel olarak görümemek, danan ile herhangi bir kan ba, akrabalk ya da arkadalk ilikisinde bulunmamak, duygusal bir iliki kurmama terapötik çerçevenin çizilmesi için önemlidir açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git