Neden psikiyatriste ihtiyaç duyarız?

Psikiyatrik hastalıkların beyin kaynaklı hastalıklar olduğunu belirten uzmanlar, sorunların ihmal edilmesinin gelecekte daha büyük problemlere yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Psikiyatrik hastalıkların tedavi edilmediği zaman işlev kaybına, toplum içerisinde sorunlara, mutsuzluğa, ailelerin bölünmesine, kişilerin akademik ve mesleki kariyerlerinin bozulmasına neden olduğunu belirten uzmanlar, sorunlara zamanında müdahalenin önemine işaret etti.

Haberler 08.01.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Bar Önen Ünsalver, beyinle ilgili rahatszlklarn nedenlerini ve hastalarn neden psikiyatriste ihtiyaç duyduunu anlatt.

PSKYATR BEYNN YAADII SORUNLARA çÖZÜM BULUR

Psikiyatri uzmanlarnn tp fakültesinden mezun olduktan sonra psikiyatri ihtisas yaparak psikiyatrik hastalklar konusunda uzmanlam kiiler olduunu hatrlatan Yrd. Doç. Dr. Bar Önen Ünsalver, Psikiyatrik hastalklar, beyin kaynakl hastalklardr. Beyin ve bedeni tabii ki bir bütün olarak görmeliyiz. Beynin ilevleri davranlarmz, duygularmz, düüncelerimizi yönlendirirken, bunlar anlarken, bunlar çözümlerken bedenle bir bütün halinde yerine getiriyor. Bu ilevlerde bir sorun olduunda, bunun birçok sebebi olabilir, genetik, biyolojik, psikolojik, sosyal, sonradan ortaya çkan tramvatik sebepler. Bu ileyi aksad zaman psikiyatrik belirtiler ortaya çkar. Dolaysyla bir bilim insan olan psikiyatri uzman, kiinin yaad öznel acn uykusuzluk, itah kayb, kas arlar, hayattan zevk almama, hayata kar isteksizlik, insanlara öfke duyma gibi durumlarn sebebini ayrt eden kiidirdedi.

BRçOK SORUN BEYNDEN KAYNAKLANIYOR

Beynimizin bir organ olarak ilevlerinde sorun olduunda, kendini unutkanlk, dikkat dankl, karar verme güçlüü, sebepsiz yere üzülme, sebepsiz yere sevinme, uyku düzensizlii, itah düzensizlii, ikili ilikilerde sorun yaama eklinde gösterdiini belirten Yrd. Doç. Dr. Bar Önen Ünsalver, bu sorunlarn fark edilmesinin önemine iaret etti.

PSKYATRK HASTALIKLARIN KENDLNDEN FARK EDLMES ZOR

çou zaman psikiyatrik hastalklarn kendiliinden fark edilmesinin zor olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bar Önen Ünsalver, unlar söyledi:

Beynimiz bizim ayn zamanda hasta olduumuzu ya da hasta olmadmz, bir skntmz olup olmadn belirleyen organmz olduundan çou zaman psikiyatrik hastalklar kendiliimizden fark etmemiz çok kolay olmuyor. Kii kendisini organna yabanclatrp akcierimde bir problem var diyebiliyor ama kendini biraz üzgün hissettiinde ya da uykusu bozulduunda beynimde bir sorun var, ite ben acaba sebepsiz yere mi üzülüyorum diyemiyor. Ve baz kiiler mesela sklkla kayg bozukluklar veya depresyon olgularnda kendi kendilerini suçlamaya balyorlar. te ben bir eyleri yanl alglyorum, ben bir eyleri yanl yapyorum ya da ben kusurluyum, ben tembelim, ben beceriksizim, ben ükürsüzüm. Yani kiinin kendisinin bir kusuru olduunu ve bu yüzden bu skntlar çektiini ya da sevilmedii için baz problemler yaadn söylüyorlar.

PSKYATRK HASTALIKLAR BEYN HÜCRELERNN HASTALIKLARIDIR

Psikiyatri uzmanlarnn beyinden kaynaklanan psikiyatri hastalklarn tehisini ve tedavisini yaptn belirten Yrd. Doç. Dr. Bar Önen Ünsalver, çounlukla psikiyatrik hastalklar, beynin hücrelerinin hastalklardr. Baz kimyasallarda dengesizlik olur, baz hücreler arasnda balantlarda yavalama ya da hzlanma olur, baz beyin bölgeleri daha fazla bazlar daha yava çalr ve böyle olduu zamanda biz psikiyatrik belirtilerle karlarz. Biz psikiyatri pratiinde öncelikle bu problemi anlamaya çalrz dedi.

HASTA MAHREMYET PSKYATRSTN NAMUSUDUR

Hastalarn kimliinin, özel bilgilerinin kendilerinin onay olmadan ne bilimsel ne edebi ne de baka bir ortamda paylalamayacan aktaran Yrd. Doç. Dr. Bar Önen Ünsalver, hasta mahremiyetinin önemine iaret ederek Buras mahrem bir yer. Nasl bir göüs hastalklar uzman kiinin bluzunu çkarttryor ve o kiiyi çplak muayene etmesi gerekiyorsa, biz de insanlarn en mahrem konularn anlatmasn isteyerek bir nevi ruhlarna soymalarn isteriz. Böyle olunca, bu çok büyük özen göstermeniz gereken bir eydir. Bize en ac ve en yaral en krlgan tarafn açan kiilerin bu özel bilgilerini saklamak bir psikiyatristin namusudur dedi.

PSKYATRK HASTALIKLAR TOPLUM çNDE SORUNLARA YOL AçIYOR

Psikiyatrik hastalklarn toplumda oldukça sk görülen hastalklar olduunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bar Önen Ünsalver, sorunlara zamannda müdahalenin önemine iaret ederek unlar söyledi: Psikiyatri uzmanlarnn says arttkça artk biz bu hastalklar daha fazla tanyabiliyoruz ve görüyoruz ki psikiyatrik hastalklar tannmad ve tedavi edilmedii zaman ilev kaybna, toplum içerisinde sorunlara, mutsuzlua, ailelerin bölünmesine, kiilerin akademik kariyerlerinin, mesleki kariyerlerinin bozulmasna neden oluyor. Nasl srtnz ardnda ya da banz ardnda baka bir tp doktoruna gidiyorsanz, gene bir tp doktoru olan psikiyatri uzmanna ayn özenle gitmeniz tüm salnz ve sevdiklerinizin sal açsndan önemlidir.

Ana Sayfaya Git