Nedeni grip değil, alerjik nezle olabilir!

Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma… Halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik nezle yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilecek kadar şiddetli olabiliyor. Üstelik ortak belirtileri nedeniyle ‘soğuk algınlığı’ ve “grip” ile karıştırılıp, ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle ihmal edilebiliyor. Tedavide geç kalındığında da alerjik astım veya sinüzite dönüşebiliyor!

Haberler 06.04.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lkbaharda doann canlanmasyla birlikte çevreye yaylan polenler alerjik hastalklarn artmasna neden oluyor. Öyle ki bahar mevsiminde her 100 kiiden 20sinde, halk arasnda saman nezlesi olarak bilinen alerjik nezle, bir baka deyile alerjik rinit ikayetleri balyor veya var olan yaknmalarn iddeti giderek artyor. Burun ve gözlerde kant, burun aknts, haprma, boaz kants gibi ikayetler ayn zamanda souk algnl ve grip belirtileri de olduu için çou zaman geçitiriliyor. Ancak dikkat! Bu belirtiler bir türlü geçmiyorsa, altta yatan neden alerjik nezle olabiliyor! Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Melih Ömür tedavisi ihmal edildiinde ise alerjik nezlenin astm ve sinüzit gibi daha ciddi hastalklara neden olabilecei uyarsnda bulunuyor.

Belirtiler 2 haftadr geçmediyse ihmal etmeyin

Alerjik nezle, vücut savunma sisteminin havada bulunan ve solunum yoluyla buruna giren parçacklara kar oluturduu anormal reaksiyon olarak tanmlanyor. Alerjiye yol açan maddelerin burun mukozasna temas etmesi sonucu görülüyor. Burun aknts, burun tkankl, haprk, gözlerde sulanma, burun ve gözlerde kant, ba ars, kuru öksürük, burun gerisine aknt, konsantrasyon bozukluu ve halsizlik alerjik nezlenin en sk görülen belirtilerini oluturuyor. Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Melih Ömür bu belirtilerin souk algnl ve gribal enfeksiyonlarla kartrlabildiine dikkat çekerek, Ancak alerjik nezlede ate ve kas arlar görülmüyor. Ayrca souk algnl ve grip yaknmalar 2 hafta içinde geçiyor. Bunun aksine alerjik nezlede ise alerjene maruz kalnd sürece ikayetler devam ediyor diyor.

Sinüzitten koku alma bozukluuna

Dr. Melih Ömür alerjik nezle tedavisine zamannda balanmasnn çok önemli olduu uyarsnda bulunarak sözlerine öyle devam ediyor: Bunun nedeni ise tedavisinde geç kalndnda birçok salk problemlerine de yol açabilmesi. Burun akntsnn artmas nedeniyle sklkla sinüzit ve özellikle çocuklarda orta kulak boluunda sv birikmesine neden olabiliyor. Bunlarn dnda koku alma bozukluklar, ba ars ve kalc burun tkanklklar geliebiliyor. Burun tkankl da tansiyon yüksekliinden çarpntya sürekli yorgun olmaktan performans düüklüüne kadar birçok problem oluturabiliyor. Alerjik riniti olan çocuklarda astm hastal da oldukça sk görülüyor. Ayrca çocuklarda yüksek damak, di eti bozukluklar ile dilerde çekilme sorunu da geliebiliyor

ikayetler kontrol altna alnabiliyor

Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Melih Ömür tedaviyle ikayetlerin kontrol altna alnabildiini belirterek hangi yöntemlere bavurulduunu öyle anlatyor: Alerjik nezlenin tedavisi alerjenlerden korunmak, ilaç tedavisi, fototerapi ve alama olmak üzere 4 gruptan oluuyor. laç tedavisi ikayetler göz önüne alnarak düzenleniyor. Antihistaminikler haprk, kant ve aknt üzerine etkili oluyor, ayrca göz yaknmalarn da azaltyor. Buruna uygulanan steroidli (kortizonlu) spreyler kant, haprk, burun tkankl ve aknts gibi burunla ilgili yaknmalar hafifletiyor. Fototerapi yöntemi burun içine bir cihaz yardmyla günde 1 kez, 3-4 dakika süreyle k verilerek yaplyor ve 4-6 ay süreyle hastann burun tkanklklarnn rahatlamasn salyor. Alama yaknmalar düzeltmek amacyla, kiiye duyarl olduu alerjen ekstresinin gittikçe artan dozlarda uygulanmas ilemine deniyor. Yaplan birçok aratrma, alamann özellikle çocuklarda ve genç erikinlerde 1 veya 2 alerjene kar yapldnda ve 3-4 yl süreyle düzenli yapldnda, alerjik rinit tedavisinde yüzde 90 etkili olduunu ortaya koymu

Ana Sayfaya Git