Nefes aldırmayan hastalık; koah

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan KOAH, hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalıktır. KOAH’lı hastaların öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetleri olur. Bu hastalıkta akciğerler ve solunum yolları esnekliğini kaybettiğinden dolayı gerektiği gibi çalışmazlar.

Haberler 16.11.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastaln en önemli sebebinin sigara olduunu belirten Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Ferah Ece Sigarann braklmas KOAH gelime riskini azaltan ve hastaln ilerlemesini durduran tek ve en etkili giriimdir. KOAH için kullanlan ilaçlar sadece hastalarn nefes darl ikayetlerini azaltmak için kullanlr. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigaray brakmak oluturur diyor.

Tan nasl konulur?

Öksürük, balgam çkarma, özellikle de nefes darl olan hastalarda yaplan solunum fonksiyon testi ile tan konulur ve hastaln iddeti belirlenir.

KOAH evreleri nelerdir?

KOAH hafif, orta, ar ve çok ar olmak üzere 4 evrede incelenir. çok ar evrede kalp yetmezlii meydana gelebilir ve ayaklarda su toplama (ödem) balar. Kalp yetmezlii gelien hastalarda hastaln ileri dönemlerinde nefes darl çok iddetlenir ve hastalar evden dar çkamaz hale gelir. Bu dönemdeki hastalar artk günün yarsndan çounda oksijen makinesine bal kalrlar.

Tedavisi nasl yaplr?

Etkili bir tedavi programnda dört basamak vardr.

Hastaln deerlendirilmesi ve izlenmesi

Risk faktörlerinin azaltlmas

Farmakolojik ve farmakolojik olmayan yaklamlarla stabil KOAHn tedavisi

KOAH semptomlarnda ksa süreli kötüleme ile karakterize akut alevlenmelerin tedavisi.

Stabil KOAH tedavisi ikayetler için bron açc ilaçlarn kullanmn ve ylda bir kez grip as yaplmasn içerir. Farmakolojik olmayan tedavi yaklamlar ise, seçilmi olgularda uygulanan bronkoskopik valf yerleimi, oksijen tedavisi ve solunumsal rehabilitasyon programlar gibi giriimleri içerir. Solunumsal rehabilitasyon hastann nefes darlyla baa çkabilmesini, ayn zamanda daha güçlü ve salkl hissetmesini salar. Nefes darln önlemek için birçok kii daha az hareket eder. Oysa bu çözüm deildir. Hareketliliin kstlanmas hastay güçsüz, yorgun ve daha fazla nefes darl ile kar karya brakr. Solunumsal rehabilitasyon da bu ksr döngünün krlmasnda yardmc olur.

Ana Sayfaya Git