Nefes darlığı çekenler, öksürenler dikkat!

Nisan ayının gelmesiyle hırıltılı nefes alma, öksürük, göğüs sıkışması, burun akıntısı şeklinde görülen belirtiler COVID mi oldum yoksa mevsimsel alerjim mi var sorusunu akla getiriyor. Peki koronavirüs belirtileri ile mevsimsel alerji semptomları arasındaki fark nasıl ayırt edilebilir?

Haberler 09.04.2022 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Alerji, Göüs Hastalklar Uzman ve Alerji Astm Dernei Bakan Prof. Dr. Ahmet Akçay; koronavirüsün virüsler araclyla bulaan, üst ve alt solunum yolunda oluan semptomlarla kendisini gösteren bir hastalk olmasna karn, mevsimsel alerjinin ana sebebinin polen alerjisinden kaynaklandn belirtti. Grip ve mevsimsel alerji arasnda görülen semptom srasnn seyrine göre benzerlik ve farkllklarna dair açklamalarda bulundu.

MEVSMSEL ALERJ DEL COVID-19 BULAICI!

Hem koronavirüste hem de mevsimsel alerjide aileden gelen genetik özellikler etkendir. COVID-19 hastalnda ailede koronavirüsü yakalanan kiiyle temas durumu, mevsimsel alerjide ise ailede bulunan alerjik hastalklar aratrlmaldr.Prof. Dr. Ahmet Akçay; Mevsimsel alerjiye sahip bireylerde astm, egzama belirtileri de beraberinde görülebilirken koronavirüs hastalnn altnda alerjik nedenlerin yer almadn ifade etti. COVID-19 semptomlarnda öksürük ve boaz arsnn yan sra yüksek ate ön plandad aksrk, burun akntsna sk rastlanmaz. Mevsimsel alerjide ise haprma ve burun aknts görülen sk semptomlardandr ve her iki hastalkta da kanma, gözlerde kzarklk durumlar gözlenebilir.

HEM COVID HEM ALERJ OLABLRSNZ!

Kiinin mevsimsel alerjiye yakalanmas ayn zamanda COVID-19a yakalanmasna engel deildir. Prof. Dr. Akçay; aksrk, boaz ars, öksürük, ate ve burun tkankl da ikayetlere dahil olmusa maske ve mesafe aksatlmadan hekime görünmekte yarar olduunu vurgular. Hem alerjik rinit hem de COVID-19 hastalna sahip bireyler iki metre olacak ekilde sosyal mesafeyi korumal, çevreyle fiziki temastan kaçnmaldr.

COVID-19 VE MEVSMSEL ALERJ TEDAVLER TAMAMEN FARKLI!

Prof. Dr. Akçaya göre alerjik rinit olan bireyler mevsimsel alerjiden bamsz olarak COVID-19 atlatabilirler. Alerjik rinit ve tedavisi içerisinde yer alan ilaçlarn COVID-19a yakalanma orann yükselttiini gösteren herhangi bir çalmadan bahsetmek mümkün deildir. Bu sebeple alerjik rinite sahip bireylerin her gün kullandklar ilaçlarn brakmamalar, tedavi uygulayan hekimlerin tavsiye ettii planla sadk kalmalar oldukça önemlidir. Alerjik rinite yakalananlarnda, COVID-19 süreciyle ayn olarak maske kullanmak ve elleri dezenfekte etmek eklindeki ana önlemlere dikkat etmesi esastr.

KORONAVRÜS SEMPTOMLARI HANG SIRAYLA GÖZLENR?

Prof. Dr. Ahmet Akçay ekledi: Koronavirüste en çok görülen ilk semptom atetir. Arkasndan ökrürük, bulant ve kusma, devamnda ishal söz konusu olmaktadr. Gripte ise ilk ortaya çkan belirti en sk olarak öksürük, sonrasnda ate, sonrasnda ise bulant-kusma, en sonunda ender de olsa ishal görülmektedir. Koronavirüs enfeksiyonu ilk olarak kendini ate faktörüyle, grip ise öksürükle belli etmektedir. Koronavirüs enfeksiyonuna bakldnda yine ilk olarak ate, arkasndan öksürük, boaz ars, ba ars ve kas arlar, bulant-kusma ve ishal eklenmektedir.

KORONAVRÜSTE LK BULGU ATE, GRPTE ÖKSÜRÜK!

Kii kendisini iyi hissetmiyorsa, herhangi bir belirti yokken atei yükselmise ilk etapta koronavirüs enfeksiyonu kapm olma ihtimali düünülebilir, bu durumda kendisini izolasyona almal, çevresi ile yakn temastan kaçnmaldr. Prof. Dr. Ahmet Akçay perspektifinden eer kii kendisini iyi hissetmiyor ve arkasndan boaz yanmas ya da ars, devamnda ba ars ve kas ars balamsa, atei çkmam ama kendisini yorgun hissediyorsa bu durumda gribi daha ön planda düünmek gerekmektiinin altn çizdi.

COVID VE GRP SEMPTOM SIRASINA GÖRE BR FARK SÖYLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Prof. Dr. Akçay öyle açklad: Koronavirüsün 2-14 gün arasnda bulatktan sonra hastalk belirtileri ortaya çkyor. Gripte bir bulama olduktan sonra 1-4 gün içerisinde grip kendini belli etmektedir. Yani koronavirüste bulgular gripten farkl olarak oldukça yava seyretmektedir. Bulaclk odandan arasndaki farka bakldnda grip 1 gün önce bulatrmaya balyor ve 4 boyunca devam ediyor. Koronavirüste ise en büyük problem hiç bulgu vermeyen bulatrclarn olmasdr. Gripte rastlanmayan deri bulgular el ve ayaklarda kzarklk, parmak uçlarnda oluan renk ve doku anormallikleri (Covid Parma Sendromu) de görülen ayrc faktörlerdendir. Koronavirüse yakalanma halinde kiide oluan burun tkankl olmakszn koku ve ani tat kayb da iki hastalk arasndaki ayrm ortaya koyan baka bir durumdur.

Ana Sayfaya Git