"Nefes darlığı olan hastalarımız 'Lütfen beni uyutun' diye yalvarıyor"

Muş Devlet Hastanesi Pandemi Servisinde görev yaparken yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdinç Esenkaya ve pratisyen hekim Ahmet Dicle, hastalarının sağlığına kavuşması için fedakarca görev yapıyor.

Haberler 06.10.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Virüsü yendikten sonra görevlerinin bana dönen Esenkaya ve Dicle, Kovid-19a yakalanan hastalarn iyiletirebilmek için canla bala çalyor.

Mu l Salk Müdürlüünün salad imkanlar çerçevesinde hastalar için her türlü fedakarl gösteren doktorlar, gençler bata olmak üzere herkesten maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarna özen göstermesini istiyor.

HEM DOKTOR HEM HASTA OLARAK DENEYMLEDM

ç Hastalklar Uzman Dr. Erdinç Esenkaya, AA muhabirine yapt açklamada, Kovid-19 hastalarn tedavi ederken virüse yakalandn söyledi.

Zorlu bir sürecin ardndan virüsü yendiini, bu süreçte ailesinden ve sevdiklerinden uzak kaldn belirten Esenkaya, öyle konutu:

Hastala yakalandmda en büyük korkum hayat arkadama, aileme, sevdiklerime, mesai arkadalarma ve topluma risk kayna olmak, onlara bulatrmakt. Bu hastal hem hekim hem hasta olarak deneyimlemi biriyim. Farkna vardm ki toplumdaki bireyler sadece kendi sal deil, çevrelerindekinin de saln düünmeli. Bu nedenle vatandalarmzdan ricam bana bir ey olmaz demesinler, bata maske kullanm, sosyal mesafe ve temel hijyen önlemlerine dikkat ederek bu süreçte bizlere yardmc olsunlar.

ALDIIMIZ NEFESN KIYMETN BLELM

nsanlarn maske takmak istemediini, kurallara yeterince uymadn anlatan Esenkaya, Lütfen aldmz nefesin kymetini bilelim. Maskeyle nefes almakta zorlanyor olabilirsiniz ama undan emin olun ki hastala yakalandnzda nefes almanz çok daha zorlanacaktr. Salgn vücutta ilerlediinde hastalar solunum cihazna balanmas yani entübe edilmesi gerekiyor. O yüzden ileri bu noktaya getirmeden çok basit önlemler olan maske kullanm ve sosyal mesafeye dikkat ederek bu süreçte bizlere destek olabilirsiniz. diye konutu.

Hastala yakalandnda bugüne kadar görmedii bir öksürük atann olduunu, ate ve bulantsnn baladn ifade eden Esenkaya, belirtiler ba gösterdii andan itibaren kimseyle temas etmeden test yaptrdn, Salk Bakanlnn önerdii tedavileri alarak evinde 15 gün izole olduunu belirtti.

Youn bakm ünitesinde hastalarn yaad zorluklar görenlerin tedbirlerin ne kadar önemli olduunu daha iyi anlayacan aktaran Esenkaya, unlar kaydetti:

Baz hastalarmzda virüs daha etkili oluyor. Nefes darl olan hastalarmz Lütfen beni uyutun. diye yalvaryor. Hastalk ilerlediinde bizim desteimize ramen nefes alamadklarn görüyoruz. Vatandalarmzdan ricamz maske kullanmna önem versinler. Maske birazck nefes almasn zorlatrsa da hastalk ilerlediinde nefes daha güç olacak. nsanlar keke maske kullansaydk diyorlar. O yüzden hiç bu aamaya gelmeden çok basit önlemlerle hastal atlatabiliriz. Maalesef toplumun baz kesimleri hastal ciddiye almyor. Hastala yakalandklarnda da pimanlklarn dile getiriyorlar.

BZM MUTLULUUMUZ BAKASININ MATEM OLABLR

Pandemi servisinde çalan pratisyen Dr. Ahmet Dicle ise 2 ay önce Kovid-19a yakalandn ve izolasyon sürecinin ardndan görevine dönerek hastalara yardmc olmaya devam ettiini aktard.

Baz insanlarn hastal çok ar geçirdiinin altn çizen Dicle, Pandemiden dolay genç hastalarmz youn bakma yatrdmz oldu. Özellikle toplu alanlarda daha dikkatli olmakta yarar var. Tabii bata düünler geliyor. Bizim mutluluumuz bakasnn matemi olabilir. Bu konuda çok daha dikkatli olmalyz. Toplumdaki her bireyin Entübasyon mu, maske mi? seçimini kendi özelinde yapmas gerekiyor. Herkes kendi önlemini ald takdirde bula riski azalacak ve insanlar daha güvende olacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git