Nefesimizi kesen 10 neden?

Bazı hastalıklarda hafif ve geçici, bazı hastalıklarda şiddetli, bazı hastalıklarda ise uzun süre devam ediyor… Kişinin nefes alışverişini fark etmesi, solunumun zorlaşması ve güçlükle nefes alıp vermesi, ‘dispne’, toplumdaki bilinen adıyla ‘nefes darlığı’ olarak tanımlanıyor. Pandemi sürecinde nefes darlığı geliştiğinde aklımıza ilk olarak tüm dünyayı kasıp kavuran “Covid-19 enfeksiyonu” geliyor. Ancak yaşam kalitemizi oldukça düşürecek boyutlara ulaşabilen nefes darlığı her zaman Covid-19’a işaret etmiyor! Sağlıklı kişilerde de yoğun egzersiz sonrasında, yüksek rakımlı bir bölgede seyahat ederken veya önemli sıcaklık değişimlerinde nefes darlığı oluşabiliyor. Bununla birlikte nefes darlığı ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabiliyor!

Haberler 19.05.2021 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Tülin Sevim nefes darlnn balay eklinin önemli olduuna dikkat çekerek, Ani balayan iddetli nefes darlnda acil müdahale gerekebiliyor ve en yakn salk kurumuna bavurmak yaamsal önem tayor. Yava gelien, uzun seyirli nefes darl ise acil olmasa da mutlaka tetkik edilmelidir. diyor. Nefes darl en sk akcier hastalklarnda görülse de aslnda pek çok farkl hastalk ve psikolojik etkenler nefes darlna neden olabiliyor. Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Tülin Sevim nefes darlna yol açan 10 salk problemini anlatt önemli uyarlarda bulundu.

Astm

Astmda nefes darl ataklar eklinde ortaya çkyor. Astm olan hasta çeitli alerjen ve tetikleyici faktörlerle karlatnda; hava yollarnda daralma, nefes darl ve hltl solunum oluuyor. Hastann ataklar dnda solunumu tamamen normal olabiliyor.

KOAH (Kronik Tkayc Akcier Hastal)

Genellikle sigara içen kiilerde görülen, hava yollarnda daralma ve nefes darlyla karakterize bir hastalk. KOAHta nefes darl ilerleyici özellik sergiliyor ve zamanla giderek kötüleiyor. Nefes darlnn geri dönüümü de olmuyor. Akcier enfeksiyonlar ve ataklar hastaln daha da arlamasna yol açyor.

COVID-19 enfeksiyonu

Covid-19 son bir yldr en sk görülen hastalklardan biridir. En çok karlatmz belirtiler ise ate, öksürük ve yorgunluktur. diyen Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Tülin Sevim, öyle devam ediyor: Ancak özellikle akcierlerin etkilendii durumlarda nefes darl da ortaya çkabiliyor. Nefes darl hastaln ciddiyetini göstermesi açsndan önemli bir bulgudur. Dolaysyla nefes darl yaknmas olan Covid-19 hastalarnn zaman kaybetmeden mutlaka doktora bavurmalar gerekiyor.

Anafilaksi

Anafilaksi ciddi, yaam tehdit eden alerjik bir reaksiyon olarak tanmlanyor. Yer fst veya ar sokmas gibi alerjik olduumuz bir etkene maruz kaldktan sonra saniyeler veya dakikalar içinde ortaya çkan nefes darl acil müdahale gerektiriyor.

Kalp Yetmezlii

Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Tülin Sevim, kalp kasnn gerektii gibi kaslamad durumlarda kalp yetmezlii gelitiini belirterek, Kalp yetmezlii uzun süre sinsi bir seyir gösterebildii gibi, aniden de ortaya çkabiliyor. Hastalar düz yattklarnda, merdiven-yoku çkarken veya efor srasnda nefes darlnn arttndan yaknyor, 2 veya daha fazla yastkla uyumay tercih ediyorlar. diyor.

Obezite

Obezite ya da halk arasnda bilinen adyla imanlk, vücutta fazla miktarda ya birikmesi sonucu ortaya çkan ciddi bir tablo. Obezite sadece kozmetik bir sorun deil, kalp hastal, diyabet ve akcier hastal gibi birçok salk problemine neden olabilen önemli bir hastalktr uyarsnda bulunan Doç. Dr. Tülin Sevim unlar söylüyor: çok fazla kilolu olmak akcierlerimizi zorlayarak nefes almay güçletirebiliyor. Baz kilolu hastalar yanllkla astm tans alyor, yllarca nefes açc ilaçlar kullanyorlar. Kilo verdiklerinde ise nefes darl tamamen düzeliyor ve hastalarn ilaç kullanma ihtiyaçlar kalmyor

Panik atak

Ara sra anksiyete yaamak olaan bir durum. Ancak anksiyete bozukluu olan kiilerde; günlük hayatta rastlanlan durumlara kar korku ve sürekli devam eden bir endie hali söz konusu oluyor. Endie panik atak krizleriyle kendini gösteriyor. Bu krizler srasnda kiilerde hzl nefes alma ile nefes darl geliebiliyor.

Kanszlk (Anemi)

Dokulara oksijen tamak için gerekli olan salkl krmz kan hücrelerinin yetersiz oluu kanszlk (anemi) olarak tanmlanyor. Nefes darl en sk görülen belirtilerinden birini oluturuyor. Hastalarda ayrca yorgunluk, ciltte solukluk ve kalp atlarnda düzensizlik gibi ikyetler de geliebiliyor. Nefes darl olan hastalarda mutlaka kan saym yaplarak aneminin aratrlmas gerekiyor.

Akcier embolisi

Akcier embolisi ciddi ve hayat tehdit eden, acil müdahale gerektiren bir tablo. Akcier atardamarnn ani tkanmas sonucu oluuyor. Bu tkanma genellikle bacaktaki bir toplardamardan akciere gelen kan phts nedeniyle geliiyor. Aniden balayan nefes darl, batc göüs ars, çarpnt, kan tükürme, bacaklarda ilik ve ar gibi belirtilerle kendini belli ediyor.

Akcier Fibrozisi (Akcier sertlemesi)

Akcier fibrozisi; akcierlerdeki küçük hava keselerinin (alveoller) duvarlarnn kalnlap, sertlemesi sonucu oluuyor. Bu tabloda akcierler vücudun oksijen ihtiyacn karlayamaz hale geliyor. En sk görülen belirtileri ise kuru ve inatç öksürük ile nefes darl oluyor. Doç. Dr. Tülin Sevim, bu hastalkta nefes darlnn yava yava ilerlediini belirterek, Hastaln erken dönemlerinde sadece efor srasnda oluan nefes darl, hastalk ilerledikçe istirahat halindeyken de görülmeye balyor. diyor.

Ana Sayfaya Git