Nemli hava kalbi tekler

"Kalp krizleri aşırı sıcak havalarda artış gösterir. Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte reaksiyoner olarak kanın pıhtılaşma oranının artmasıdır. Aşırı sıcak ve nemli günlerde kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısı artış göstermektedir"

Haberler 28.07.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Hakan Uçar, ar scak ve nemli havann, özellikle kalp damar hastaln, tansiyon dengesizliini ve kalp yetersizliini tetikleyebildiini bildirdi.

Üniversiteden yaplan açklamada görülerine yer verilen Uçar, scak ve nemli havalarda pek çok kiinin, havann kendisini bunalttndan, göüs kafesine bask yaptndan ikayet ettiini belirtti.

Uçar, Ar scak ve nemli hava, özellikle kalp damar hastaln, tansiyon dengesizliini ve kalp yetersizliini tetikleyebilir. Vücut ssn sabit tutan en önemli mekanizmalardan biri cildin kan dolamdr. Cildi besleyen damarlar soukta büzüerek, scakta ise genileyerek vücuttaki s kaybn azaltmaya veya artrmaya çalr. Bu durum kalbin daha fazla çalmasn gerektirir. Kalp yetersizlii bulunan hastalarda kan akmnn arlkl olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akmnn azalmasna yol açabilir. ifadelerini kulland.

Hava scaklklarna dikkat

Hava scaklklarnn artmasnn özellikle kalp hastalar açsndan baz riskler oluturduuna dikkati çeken Uçar, unlar kaydetti:

Kalp krizleri ar scak havalarda art gösterir. Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kayb ile birlikte reaksiyoner olarak kann phtlama orannn artmasdr. Ar scak ve nemli günlerde kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastal nedeni ile yaamn yitirenlerin says art göstermektedir. Ar scak dalgalarnn yaand yllarda yaplan gözlemsel çalmalarda özellikle yal ve yanda hastalklar olan hastalarn daha fazla etkilendii görülmütür. Olas bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastas olan kiilerin bol sv alarak ve elektrolit kaybna dikkat ederek günein zararl etkilerinden korunmalar çok önemlidir.

Vücudun sv ihtiyac dengelenmezse kalp yetersizlii tetiklenebilir. Vücudun scaa kar ald en etkili yöntem terlemedir. Nemli deriden su buharlarken cilt de soumaya balar. Doal olarak bu durumda sv ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybedilir. Damarlarda dolaan sv hacminin azalmas, kann akkanlnn ve böbreklerden geçen kan miktarnn azalmasna neden olur. Bu durum, yeterli sv alnmad takdirde böbrek fonksiyonlarnda bozulmaya yol açabilir. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbrek üstü bezlerinden salglanan maddeler damarlarn büzümesine ve ani tansiyon yükselmeleri ile kalp yetersizlii bulgularnn artmasna neden olabilir.

Hipertansiyon hastalar

Hipertansiyon hastalarnn, yaza girmeden muhakkak doktorlarna gitmesi ve ilaçlar yaza göre düzenlemesi gerektiini belirten Uçar, hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastalarn yeterli miktarda sv almalarnn çok önemli olduunu, aksi takdirde ani tansiyon dümeleri ve böbrek fonksiyonlarnda bozulmalarn ortaya çkabileceini bildirdi.

Uçar, Scakta damar genilemesi arttndan dolay baz grup tansiyon ilaçlarnn bacakta ödem yapc etkisi artmaktadr. Böyle durumlarda biraz daha tuz alm kstlanmaldr. Hipertansiyon çounlukla herhangi bir ikayete yol açmayan bir hastalk olduundan çou hasta kan basncndaki deiikliklerin farkna varamaz. Özellikle mevsim deiiklii dönemlerinde kan basncndaki deiiklikleri daha yakndan izlemekte yarar vardr. Bu nedenle yüksek tansiyonu bulunan hastalar yaz aylarnda herhangi bir sorun yaamamak için doktorlarna danmaldr. Böylelikle bu hastalarn ilaç kullanmlar, eer hekimleri tarafndan gerekli görülürse yaz dönemi için yeniden düzenlenebilir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git