Nezleye de iyi geliyor; demlenme süresine dikkat

Nar çiçeği, kerkede, bamya çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisinin nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde de kullanıldığını belirten diyetisyen Eda Balcı, bitki çaylarının demlenme süresiyle ilgili önerilerde bulundu.

Haberler 23.06.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Asya ve Kuzey Afrikada ortaya çkan ve birçok yerde yetimeye devam eden hibiskus bitkisi hakknda Beslenme ve Diyetetik Uzman Ar. Gör. Eda Balc, bilinmeyenleri anlatt. Hibiskustan elde edilen çayn antioksidan özelliiyle sala son derece faydal olduunu belirten Balc, doru demlemenin püf noktalarn paylat.

SOUK VEYA SICAK TÜKETLEBLR

nsanlarn, tbbi özelliklere sahip besinlere ilgisinin hayli arttna dikkat çeken Balc, Parlak krmz renkte ve oldukça lezzetli olan hibiskus da bu besinlerden biridir. Genel olarak hibiskus, souk veya scak içeceklerde, marmelat, reçel, puding ve dondurma üretiminde renklendirici ve aroma verici olarak kullanlmaktadr diye konutu.

Balc, Hibuskus çaynn insan sal üzerine etkilerinin birçok çalma ile ortaya konulduunu hatrlatarak Renginden de anlalaca gibi antioksidan özellii yüksek olan çaylardan biridir. Dier baz çaylardan farkl olarak kafein içermemektedir dedi.

HBSKUSUN 6 FAYDASI

Diyetisyen Eda Balc, hibiskus çaynn faydalarn 6 maddede sralad:

Kan basncn düzenler. yi kolesterol denilen HDL kolesterolü yükseltir. Kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü ise düürür. Düzenli olarak hibiskus çay tüketimi bu etkilerin görülmesini salamaktadr. Ayn zamanda içeriinde bulunan bioflavonoidler arter duvarnda plak birikimini önlemektedir.

Antioksidan özellii ve C vitamini içeriinin yüksek olmasndan dolay baklk sistemini güçlendirerek hastalklara kar direnci artrmaktadr. Özellikle nezle, grip, souk algnl gibi hastalklarn tedavisinde etkilidir.

Sindirim sisteminin salkl çalmasn destekleyerek barsak gazlar ve hazmszlk sonucu oluan iliklerin tedavisinde ve kabzlk problemlerinde etkilidir.

Karbonhidrat emilimini yavalatarak kan ekerini dengeler. Bu özellii sayesinde hibiskus çay zayflama hedeflerinde kilo kaybn kolaylatrr.

Yapsndaki flavonoidler sayesinde antidepresan özellii gösterir. Zihinsel ve bedensel sakinlemeyi salar.

Hibiskus çay ile yaplan bir çalmaya göre kanser hücrelerinin çoalmasn yavalatt kantlanmtr.

DEMLEMENN PÜF NOKTALARI

Bitki çaylarnda demlemenin doru yaplmas çok önemlidir diyen Balc, hibiskus çaynn demlenmesindeki püf noktalar da öyle sralad:

1 su barda kaynam scak suyun içerisine 1 tatl ka kadar Hibiskus eklenir ve 5 dakika kadar demlenir. Lezzet katmas açsndan içerisine tane karanfil, kabuk tarçn, portakal veya limon dilimi eklenebilir. Günde 2 fincan amayacak ekilde tüketilebilir. Ar tüketimi zehirleyici etkiye sebep olabilir. Hamilelerin hibiskus çay içmesi önerilmemektedir. Emziren kadnlarn ise mutlaka doktora danarak tüketmeleri gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git