Nobel ödüllü Aziz Sancar'dan dünyada bir ilk daha

Nobel ödüllü Sancar sigaranın DNA'ya verdiği zararın haritasını çıkardı. Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar ve ekibi, sigaranın DNA'yaverdiği zararın yüksek çözünürlükte haritasını çıkaran bir teknik geliştirdi.

Haberler 15.06.2017 - 23:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigarann DNAya zarar verdii ve akcier kanserine neden olduu bilim insanlarnca biliniyor ancak ABDde Kuzey Carolina Üniversitesinde Sancar öncülüündeki bilim insanlar, sigarann DNAya nasl zarar verdiini ortaya koyan bir çalmaya imza att.

Aziz Sancar ve ekibi, sigarann DNAya verdii zararn yüksek çözünürlükte haritasn çkaran bir teknik gelitirdi.

DÜNYADA BR LK

Prof. Dr. Sancar, yapt açklamada, yürüttükleri çalmann sigara içmenin sala ne kadar zararl olabilecei konusundaki farkndaln artmasna yardmc olmas, DNAdaki hasarn onarlmas ve ilaç gelitirilmesi açsndan önemli olduunu ifade etti.

Bu tür haritalarn sigara kaynakl kanserlerin nasl ortaya çktnn, baz kiilerin neden kansere kar daha savunmasz ya da dirençli olduunun ve kanserin nasl önlenecein anlalmasna yardmc olacan belirten Sancar, sigara içmenin zararlarna ilikin böylesine kesin kantlar salanmasnn, sigara içenlerin bu kötü alkanl brakmasna da yardmc olmasn umut ettiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git