Normal doğumda ebeler aktif rol alacak

Sağlık Bakanı Demircan "Ebe sayımızı artıracağız. O zaman Türkiye işi normal zemine çekmiş olur. Eskiden bunu mahalle ebeleri yapıyordu. Ebe teyzelerimiz vardı. Onların yerine tecrübeli, eğitim görmüş, hastane ortamında doğum yaptıracak ebelerimizin sayısını artıracağız"

Haberler 28.12.2017 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Ahmet Demircan, normal doumu tevik etmek için ebelerin daha etkin rol oynayacan belirterek, Ebe saymz artracaz. O zaman Türkiye ii normal zemine çekmi olur. Eskiden bunu mahalle ebeleri yapyordu. Ebe teyzelerimiz vard. Onlarn yerine tecrübeli, eitim görmü, hastane ortamnda doum yaptracak ebelerimizin saysn artracaz. dedi.

Salk Bakanl, sezaryenin kadn ve bebek saln riske sokacak ekilde gereksiz yere yaplmasn önleme konusunda önemli admlar atmaya hazrlanyor. Bu kapsamda, Salk Bakanl bünyesindeki 48 bin 826 olan ebe says 2018de artrlacak, ebeler doum takibi ve esnasnda aktif görev alacak.

Salk Bakan Ahmet Demircan, Türkiyede sezaryen doum orannn yüzde 53 olduunu ifade ederek, normal doumun tevik edilmesi için baz admlar atacaklarn söyledi.

Sezaryenin normal bir doum olmadn, fizyolojik bir hadise olduunu ifade eden Demircan, Sezaryen, istisnai bir durum ve bu durumda müracaat edilecek cerrahi bir giriimdir. Bu istisnai durum ana kural haline gelirse burada bir yanllk var demektir. stisnai durum, yüzde 53 orannda uygulanyorsa istisna olan normal doal olmu demektir. dedi.

Bakan Demircan, sezaryeni normal doum gibi gören anlayn önüne geçilmesi gerektiinin altn çizerek, bunun düündürücü bir durum olduunu, sebeplerinin doru tespit edilmesi gerektiini söyledi.

- Doum ebenin iidir

Doum olaynn doktorlarn deil ebelerin ii olduunu vurgulayan Bakan Demircan, öyle konutu:

Doktorun, normal d hadise gerçekletii zaman devreye girmesi gerekir. Ebe saymz ve ebelerin ald eitim yetersiz. Doumu hastanede yaptrmak istiyoruz ama ebelerimiz yaptrmal. Ebelerimiz bir tehdit ya da anormal bir durum alglandnda hekimler hemen yannda meseleye vaziyet eder ve gereken müdahaleyi yapar. Doktorun doum esnasnda normal d hadise gerçekletii zaman devreye girmesi gerekir.

Türkiyedeki ebe saysnn yetersizliine iaret eden Demircan, unlar kaydetti:

Ebe saymz ve ebelerin ald eitim yetersiz. Doumu hastanede yaptrmak istiyoruz doru ama ebelerimiz yaptrmal. Ebelerimiz anormal bir durum alglandnda hekimler hemen yannda meseleye vaziyet eder ve gereken müdahaleyi yapar. O zaman çözüm ekillenmi oluyor. Ebe saysn artracaz. Ebelerimizin eitimini yükseltmemiz lazm. Doumu ebenin takip etmesi lazm. Hamileliinde balayp doum öncesi eitimlerini vererek, doumu yaptrmas lazm.

Ebelerin rolü de saylar da artacak. O zaman Türkiye ii normal zemine çekmi olur. Eskiden bunu mahalle ebeleri yapyordu. Ebe teyzelerimiz vard. Onlarn yerine tecrübeli eitim görmü, hastane ortamnda doum yaptracak ebelerimizin saysn artrmamz lazm.

Sezaryen doumlarn önlenmesinde Salk Bakanl Bilim Kurulu da denetim yapacak. Normal doumu tevik için doum kliniklerinin kalitesi artrlacak, doum salonlarndan doum odalarna geçilecek. Anne Dostu Hastaneler ile Gebe Okulu saylar artrlacak. Öte yandan 22 eitim ve aratrma hastanesinde doum eylem üniteleri kurulacak.

Öte yandan doum hizmetlerinin güçlendirilmesi için ebelere Güncel Yaklamlarla Douma Bak Eitimi verilecek.

Ana Sayfaya Git