Nörolojik hastalık keşfi

Gökhan Özdemir, şimdiye kadar tanımlanmayan nörolojik bir rahatsızlığı ortaya çıkardı. Önde gelen bilim dergilerinden "Medicine"da yayımlanan keşfe 'Çalışan El Sendromu' adı verildi.

Haberler 03.07.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, özellikle ar ilerde ellerini kullanarak çalan erkeklerde görülen ve imdiye kadar tanmlanamayan polinöropatik rahatszla çalan El Sendromu (çES) adn verdiini söyledi.

çES hastalarnda kas kuvvetsizlii görülmediini ve derin tendon reflekslerinin normal olduunu dile getiren Özdemir, Bu yüzden klinik ve elektrofizyolojik (EMG) olarak bu hastalklardan ayrmlar gerekir. Bu hastalarn hepsi, en az bir yl boyunca ellerini ar iler için kullanmaktadrlar. Vibrasyon, yani titreim oluturan bir cihaz kullanmazlar. Tüm hastalar erkek ve 45 ila 20 yalarndalar. Benim düünceme göre bu hastaln nedeni sürekli olarak ellerin ar ilerde kullanlmasna bal olarak, buradaki sinirlerin zarar görmesidir dedi.

HASTALIK DEMR USTASINDA FARK EDLD

Hastal ilk kez 2015te ellerinde ar ve uyuma ikayetiyle bavuran bir demir ustasnda fark ettiini belirten Özdemir, Muayenesi normaldi. Sinir skmas olabileceini düündüm ve kesin tan için EMG yaplmasn istedim. Sonuç sinir skmas deildi fakat ellere gelen duyu sinirlerinde etkilenme mevcuttu. Ertesi gün de bir duvar sva ustas ayn ikayetlerle bavurdu. EMGsinde ayn sonuçlar mevcuttu. Literatürü aratrdm. Bunu karlayacak bir hastalk bulamadm. Bu hastalarn kaytlarn tuttum. Daha sonra bu hastalara yine özellikle inaatta ve köyde çalan birkaç kii daha eklendi. çalmam gönderdiim derginin editörü, be yazarla deerlendirdi ve yedi sayfalk rapor yolladlar. Normalde bir yaznn deerlendirilmesinde en fazla üç yazara yollanr. Baz önerilerde bulundular ve bunlar da deerlendirdikten sonra kabul ettiler diye konutu.

HASTALIA KEND ADIMI VERMEDM

Hastaln tp literatürüne girdiini belirten Özdemir, sözlerine öyle devam etti.

çünkü Science Citation Indexte (SCI) yer alan dergide yaymland. ki gün önce de Japonyada yaplacak Dünya Nöroloji Kongresine katlmak için bavuruda bulundum. Dünya Nöroloji Kongresinden sonra Avrupa ve ABDdeki nöroloji kongrelerine de katlmak istiyorum.

Hastala kendi adn vermediine dikkati çeken Özdemir, çünkü artk dünya perspektifinde ahs isimleri deil daha çok hastal ifade edebilecek isimler kullanlyor. Benim adm tamas da önemli deil çünkü bu hastalk ile ilgili tüm literatürde benim ve kurumumun ismi görülecek. Konu üzerine daha da younlaarak baka yaynlar da yapacam. Örnein rahatszln tedavisi konusuna hiç girmedik. Bu baka bir aama olabilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git