Öğle uykusu kalbe iyi geliyor

İsviçre'de yapılan bir araştırma, kısa süreli öğle uykusunun kalp hastalıkları riskini düşürdüğünü gösterdi

Haberler 12.09.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sviçrede yaplan bir aratrma, ksa süreli öle uykusunun kalp hastalklar riskini düürdüünü ortaya koydu.

Time dergisinde yer alan bir makaleye göre, sviçreli uzmanlar, 35-75 ya aralndaki 3 bin 500 kiinin uyku alkanlklar, genel salk durumlar ve yaam tarzlarn yaklak 8 yl boyunca inceledi.

Aratrmada, yetersiz uykunun, salk problemleri açsndan risk oluturduu, gündüzleri kestirmenin arya kaçmamak artyla kalbe iyi gelebilecei görüldü.

Yardan fazla katlmcnn öle uykusu alkanl olmad, 667sinin gündüzleri bir veya iki kez, 411inin üç veya be kez, 370inin de alt yedi kez öle uykusuna yatt belirtildi.

ÖLEN UYKUSU

Aratrmaclar haftada bir ya da iki gün ksa süreli öle uykusuna yatan kiilerin, gece çok uykusuz kalsalar da kalp hastalklarna yakalanma riskinin düük olduunu tespit etti.

Ksa süreli gündüz uykularnn, stresten kurtulmay ve yetersiz gece uykusunu dengelemeyi salayarak kalbi koruduu vurguland.

ABD Hastalk Kontrol ve Önleme Merkezine göre, yetersiz uyku, diyabet, obezite, tansiyon, felç, kalp hastalklar ve zihinsel rahatszlklar için risk oluturuyor.

Uzmanlar ayrca gün içinde daha zinde kalarak daha iyi performans sergileyebilmek için 20 dakikalk öle uykusunun yeterli olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git