Obezite cerrahisi hangi durumlarda tercih edilmeli?

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, obezite cerrahisinin hangi durumlarda tercih edilmesi gerektiğini sizler için anlattı.

Haberler 31.07.2017 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Kamil Gülpnar Obezite, vücutta fazla miktarda ya birikmesi sonucu oluan genel sal etkileyen, hayati risk oluturan ve kiinin yaam kalitesini düüren ciddi bir rahatszlktr. 45 kilonun üzerinde fazlas olan kiilerin hayat kalitesi azalr, baka hastalklara yakalanma riski artar ve hatta hayati tehlike içine girerler. Bu nedenle mutlaka öncellikle alannda uzman Diyetisyen ve egzersiz merkezinden destek alnarak fazla kilolar verilmeli, eer bu yolla verilemiyorsa obezite cerrahisinden destek alnmaldr.

OBEZTE BÜTÜN VÜCUDU OLUMSUZ YÖNDE ETKLER

Obezite kiilerde yükse tansiyon, eker hastal, bel çevresi genilemesi, karacier yalanmas gibi metabolik rahatszlklarnn beraberinde uyku apnesi, nefes darl, safra kesesinde ta, kalp rahatszlklar gibi çok sayda yanda hastala yol açabilir. Eer bel çevresi kadnlarda 88 santim ve üzeri, erkeklerde ise 102 santimin üzerinde ise dengesiz beslenme nedeni ile bel çevresine ya depolandn gösterir. deal bel çevresi genilii kadnlarda 80 cmnin, erkeklerde ise 94 santimin altnda olmaldr.

FAZLA KLOLAR DYET VE EGZERSZLE VERLMYORSA DKKAT!

Morbid obezitede diyet ve egzersiz ile kilo vermek oldukça zordur. Tedavinin ana hedefi kiinin ihtiyac olduu kadar enerji almasn salamak ve biriktirilmi olan yalarn vücut tarafndan kullanlmasn salamaktr. Bunun için öncellikle diyet ile kiinin fazla kalori almas kontrol altna alnr. Diyet programnda dikkat edilmesi gereken her türlü besin, vitamin ve elementleri dengeli biçimde az miktarda almak ve bol su tüketmektir.

Diyet için uzman bir diyetisyenden destek alnmaldr. Egzersiz ise herkesin bütün yaam boyunda düzenli olarak yapmas gereken bir aktivitedir. Obezitede tempolu yürüyü tavsiye edilebilecek en uygun egzersiz biçimidir. kinci srada ise bisiklete binme ve yüzme yer alr. Diyet ve egzersize ramen kilo veremeyen hastalara ise cerrahi tedavi önerilir.

AMELYAT LE OBEZTE TEDAVS HAKKINDA BLNMES GEREKENLER

Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Kamil Gülpnar Obezite cerrahisinde ana amaç fazla genilemi olan mideyi küçültmek ve gdalarn tam emiliminin azaltacak ek ilemler yapmaktr. Hormonal bir hastal olmayan ve 3 yldan daha uzun süredir vücut kitle indeksi 40n üzerinde olan olan kiilere cerrahi tedavi uygulanabilir. Bunun dnda vücut kitle endeksi 35-40 arasnda ama obezite nedeniyle salk sorunlar yaayan hastalara da cerrahi tedavi önerilebilir.

çeitli obezite cerrahisi türleri vardr. Ancak tüp mide ameliyat yaygn olarak tercih edilmektedir. Bariatrik cerrahi teknikleri midenin çok minik bir bölümü korunup geri kalan ksmnn alnmasn salar. Ayrca alnan gdalarn tamamnn emilmeden kaln barsaa geçmesi için, ek cerrahi ilemler de yaplr. Bu sayede kiinin az miktarda gda tüketmesi, gdalarn sindiriminin azaltlmas ve kiinin hzla kilo kaybetmesi salanr. Obezite cerrahisinden sonra hasta sadece fazla kilolarndan kurtulmaz ayn zamanda obezitenin neden olduu dier hastalklardan da kurtulur.

Ana Sayfaya Git