"Obezite cerrahisi tek başına çözüm değil"

Obezite cerrahisi ve yöntemleri hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Özdenkaya “Obezite cerrahisinde en çok tüp mide dediğimiz sleeve gastrectomy ve gastrik by pass uygulanıyor. Mide kelepçesini ise artık dünyada hiçbir doktor uygun görmüyor. Ancak hastalar bilmeli ki fazla kilolardan sadece ameliyatla kurtulunamaz. Ameliyattan sonra beslenme şekillerine ve egzersize daha çok dikkat etmeliler. Ameliyat sadece motivasyon sağlar” dedi.

Haberler 23.07.2020 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Bölümünden Dr. Ör. Üyesi Yaar Özdenkaya, obezite cerrahisi ve yöntemleri hakknda önemli açklamalarda bulundu. Dr. Özdenkaya, obezite cerrahisinin vücutta depolanan fazla yan cerrahi yolla çözülmesi olduuna dikkati çekerek Aslnda cerrahi yollardan önce bir takm alternatifler dorultusunda kilo vermenin denenmesi daha dorudur. Ancak günümüzde çok sk duyup, görüyoruz ki hastalar hastane hastane gezerek direkt cerrahi çözüm aryor. Obezite cerrahisinin de bir snr var. Bu da vücut kitle indeksi ile hesaplanyor. Vücut kitle indeksi kilonun metre cinsinden boya bölünmesi ile ortaya çkyor dedi.

BK 35N ÜSTÜNDE OLMASI GEREKYOR

Dünya Salk Örgütünün obezite cerrahisi için 2 kriter uyguladna dikkati çeken Dr. Özdenkaya, öyle devam etti: lk kriter ek hastal ile beraber beden kitle indeksi (BK) 35in üstünde olmasdr. Diyabet, tansiyon, kolesterol, uyku apnesi yani kilonun beraberinde getirdii ek sorunlar yaayan hastalarn ayn zamanda vücut kitle indeksinin 35in üzerinde olmas lazm. kinci kriter ise hastann hiçbir ek hastalnn bulunmamas ama vücut kitle indeksinin 40n üzerinde olmasdr. Tabii tek bana bunlarda yeterli deil. Bu bahsettiimiz eylerin en az 5 yllk bir süre içerisinde diyet, spor belki de dier alternatif yollar da deneyerek baarya ulalamam olmas lazm. Ksacas obezite cerrahisi sadece kilo nedeni ile bavurulmas gereken bir yöntem deildir.

MDE KELEPçES ARTIK TERCH EDLMYOR

Dr. Özdenkaya, obezite cerrahisinde 3 yöntemin kullanldn belirterek, u bilgileri paylat: En çok bilinen mide kelepçeleri artk kendini tarih sayfalarnda buldu. Mide kelepçesini artk dünyada hiçbir doktor uygun görmüyor. Avrupada çok az merkezde uygulanyor ve daha çok kelepçe çkarma ilemleri yaplyor. Açkças obezite cerrahisinde kstlayc yöntemler daha salkl sonuçlar veriyor. En çok tüp mide dediimiz sleeve gastrectomy ve gastrik by pass gibi hem kstlayc hem de emilim bozucu yöntemler uygulanyor. Tüp mide ameliyatnda mide küçültülerek tüp haline getiriliyor. En eski yöntem olan gastrik by pass ise 2 aamaldr. lk aamada yemek borusunun hemen devamndan çok küçük bir mide cebi oluturulur ve ikinci aamada ince barsak belli mesafeden bu mide cebi ile balanr. Bu ameliyatlarda mutlaka bir yerler kesiliyor, dikiliyor ya da birbirine ekleniyor. Ameliyat sonras iyileme süreci her hastada farkl olabiliyor. Baz hastalarn çok aznda olsa da diki yerlerinde sznt, kaçak ya da iltihap olabiliyor. Bu nedenle hekimin hastay doru seçmesi, hastann da doru hekimi ve merkezi seçmesi çok önemli.

AMELYAT SADECE MOTVASYONU SALAR

Ameliyat yöntemi ne olursa olsun öncesinde ve sonrasnda beslenme düzeninin oldukça önem tadna deinen Dr. Özdenkaya, u deerlendirmede bulundu: Hastalar bilmeli ki ameliyattan önce yapmadklar diyeti ameliyattan sonra zoraki de olsa uygulayacaklar. Fazla kilolardan sadece ameliyatla kurtulacaklarn düünmemeliler. Ameliyattan sonra mutlaka beslenme ekillerine ve egzersize daha çok dikkat edecekler. Hayatta hiçbir ey oturarak ya da ameliyat oldum düzelsin denilerek atlatlamaz. Ameliyat onlara sadece motivasyon kaynadr. Bazen görüyoruz ki belli bir dönemde iyi kilolar veriyorlar ama daha sonra i tekrar eskiye dönebiliyor. çünkü hiçbir cerrahi yöntem yok ki ömür boyu yüzde 100 zayflk garantisi versin.

Ana Sayfaya Git