Obezite, diyabet hastalığına neden oluyor

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kapu, obezite hastalığı ile mücadelenin aynı zamanda şeker hastalığı ile de mücadele olduğunu bildirdi.

Haberler 11.03.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Obezite Cerrahisi Uzman Op. Dr. Hüseyin Kapu, unlar aktard: Dünya Salk Örgütü verilerine göre dünyada yaklak 500 milyon tip 2 diyabet hastas vardr ve bu hastalarn yüzde 90 fazla kilolu ya da obez hastalardr. çünkü obezite ve hareketsiz yaam, vücuttaki insülin salnmnda azalmaya veya hücrenin insüline kar direnç gelitirmesine sebep olmaktadr. Dolaysyla kan ekerinin yükselmesiyle tip 2 diyabet ortaya çkmaktadr. Diyabet hastalnn çözümü için ise genelde metabolik cerrahi tercih edilirken, obezite ameliyatyla da diyabeti ortadan kaldrmak mümkün olabilmektedir.

Fakat her diyabet hastasnn kendine has semptomlar gösterebileceini, bu nedenle hangi tür cerrahi müdahalenin uygulanmas gerektiine yaplacak detayl muayeneden sonra karar verilmesi dorudur. Hastalarn obezite ameliyatyla diyabetin yan sra hipertansiyon, kolesterol, uyku apnesi, nöropati gibi hastalklar da ortadan kaybolabilmektedir. Uygun cerrahi yöntemin hastann ihtiyacna göre doktoru tarafndan belirlenmesi gerekir.

- 3 GÜN HASTANEDE YATII UYGUN GÖRÜLÜR

Ameliyat sürecinin net ve akc bir ekilde ilerlemesi gerektiini ifade eden Dr. Kapu, unlar kaydetti: Öncelikle hasta genel bir checkuptan geçirilir. Ki anestezi, dahiliye, kardiyoloji ve psikiyatri birimleri tarafndan muayene edilir. Beraberinde mide endoskopisi uygulanr. Eer ki ameliyata engel bir durum yoksa ameliyat gerçekletirilebilir. Ameliyattan sonra hastann ortalama 3 gün hastanede yat uygun görülür. 3 günün sonunda ise herhangi bir problem yoksa hasta taburcu edilir. Ameliyat sonras iyileme süreci ise fazla kilolarn verildii ve yanda hastalklarn ortadan kalkt zamana kadar devam eder. Ameliyatn baars kadar, ameliyat sonras süreçte çok önemlidir. Kiinin diyetisyen tarafndan uygun görülen beslenme ekillerine uymas ve spor yapmasyla birlikte hedefine çok daha hzl ulaabilir. Ayrca kiinin motivasyonu da hedeflenen baarya ulalmas için büyük önem tekil eder.

Her ameliyatta olduu gibi obezite cerrahisinde de risklerin hastann kilo ve ya ile doru orantl olarak arttna deinen Kapu, Buna nazaran obezite cerrahisi baar yüzdesi yüksek bir ameliyattr. Ameliyatlar kapal yöntemle gerçekletirildii için ise ameliyat sonras arlar minimum seviyededir ve unutulmamaldr ki ölümcül olan obezite ameliyat deil, obezitedir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git