Obezite Gebelik İçin Tehlike!

Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu, “Yapılan araştırmalara göre gebelik sırasında aşırı kilolu veya obez olan kadınların bebeklerinin beyin felci ile birlikte doğma ihtimalinin daha yüksek olduğunu” belirtti.

Haberler 30.09.2017 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Michigan Üniversitesinde yaplan bir aratrmadan örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Ferhat Ferhatolu u açklamay yapt: Michigan Üniversitesinde Epidemiyoloji Profesörü Dr. Eduardo Villamor önderliinde bir aratrma ekibi 8 ylda doan 1 milyondan fazla çocuu inceleme altna ald. Ve her bin bebekten ikisinin serebral palsi riski tad ortaya çkt. Obez olarak gebe kalan ve doum yapan kadnlarda bu risk iki katna çkyor. çalma bulgular gebelik srasnda bir kadnn ar kilosu ile bebeklerde serebral palsi riski arasnda bir iliki olduunu gösteriyor. Anne obezitesinin serebral felç üzerindeki etkisi dier risk faktörlerine kyasla daha az gözükse de, obez olan kadnlarn giderek artmas direkt olarak halk salna etki ediyor.

Serebral palsi, denge ve hareket etme ve hareketi sürdürme kabiliyetini etkileyen bir bozukluktur. Hastalk beyinin kaslar kontrol etme kabiliyetini etkileyen ve gelimekte olan bölümündeki hasardan kaynaklanmaktadr. Beyin felcine maruz kalm birçok insan çeitli salk sorunlar yaamaktadr: Zihinsel engel, nöbetler, görme, iitme veya konuma ile ilgili konularda yetersizlik, omurgadaki deiiklikler gibi.

GEBELK çN TEHLKEL

Obezite, gebelikte bir takm komplikasyonlara yol açma riskini artrabilir ve annelerin ve çocuklarn saln olumsuz yönde etkileyebilir. çalmalar, gebelik öncesi kilo vermenin bu risklerin bir ksmn azaltabileceini göstermektedir. Gebelik öncesi kilo kontrolü, gebelik srasnda ve sonrasnda baz salk faydalar salayabilir. Bütün veriler ayn soruna iaret ediyor; hamilelikten önce salkl bir kiloda olmann ve gebelik srasnda doru miktarda kilo almann iyi sonuçlar bulunmaktadr. Hamilelikten önce elinizden gelenin en iyisini yapn.

Dr. Ferhat Ferhatolu; Hamilelik planlyorsanz ve hamilelie girerken salkl olmak istiyorsanz. Salkl kilo vermeli; sigara içmemeli ve alkolden kaçnp egzersize devam etmelisiniz dedi. Kilo verme zaman hamile kalmadan önce olmaldr. Planl hamilelikten önce ideal kiloya inilmesi anne ve çocuk sal açsndan çok önemlidir. Beslenme alkanlklarnn diyetisyen kontrolünde deitirilmesi, düzene sokulmas, gene de kilo kontrolü salanamyorsa obezite cerrahisi uygulayan hekimlerden tavsiye alnmas yardmc olabilir. Obezite cerrahisi gebeyken yaplamaz. Özellikle hamile olduktan sonra kilo vermeye karar vermek iyi bir plan deildir. dedi.

Ana Sayfaya Git