Obezite hastalarına "Kovid-19" uyarısı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin:"Hastaneye yatan genç erişkinlerde yoğun bakımlarda yatışların yüzde 80'ine yakınının obez olduğunun, bu obez hastaların içinde de ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu görebiliyoruz"

Haberler 30.10.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin ve çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lyas Yolba, koronavirüs (Kovid-19) salgn döneminde ar kilo almna dikkat edilmesi konusunda uyarlarda bulundu.

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Kovid-19 Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Tekin, AA muhabirine, kronik bir hastalk olan obezitenin sadece estetik bir sorun deil, vücudun tüm sistemlerini olumsuz etkileyen, bunun sonucunda pek çok hastala zemin hazrlayan bir hastalk olduunu söyledi.

Obezitenin Kovid-19 için de ciddi bir problem oluturduunu kaydeden Tekin, yaplan çalmalarda ar kilolularn Kovid-19 hastaln kötü geçirdiini ve youn bakm ünitesinde yat süresinin daha uzun sürdüünün belirlendiini bildirdi.

Toplumda obezite orannn yüksek olduuna ve bu orann giderek arttna dikkati çeken Tekin, takip ettikleri hastalar içerisinde özellikle 40-50 ya aralndaki genç erikin dedikleri grupta hastaneye yat orannn obezite olanlarda daha fazla olduunu vurgulad.

Hastaneye yatan genç erikinlerde youn bakmlarda yatlarn yüzde 80ine yaknnn obez olduunun, bu obez hastalarn içinde de ölüm oranlarnn daha yüksek olduunu görebiliyoruz. diyen Tekin, obezitenin özellikle akcier kapasitesini azalttn, nefes almada zorluk yarattn, bu nedenle koronavirüsün daha ar geçtiini aktard.

Tekin, Kovid-19un ardndan yeni bir yaam tarz olutuunu bildirerek, insanlarn daha az dar çktn, daha çok kapal ortamlarda zaman geçirdiini, bunun da obezite açsndan bir risk oluturduuna iaret etti.

Koronavirüse kar ar kilolu kiilerin daha da dikkat etmesi gerektiini ifade eden Tekin, öyle devam etti:

Günlük egzersizleri yapp kilo almama konusunda daha dikkatli olunmal. Fastfood dediimiz beslenmeden ziyade sebze ve meyve arlkl, kalorinin düük olduu gdalarla beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Her öünde mümkün olduu kadar yeillik bulunsun. Sabahn erken saatlerinde de daha kahvalt yapmadan kiilerin yürüyü yapmalarn istiyoruz.

BAST TEDBRLERE HASTALIA KARI ÖNLEM

Prof. Dr. Tekin, k mevsiminde insanlarn artk kapal ortamlarda daha fazla bulunacan, bununla birlikte vaka saylarnda art beklediklerini belirterek, bu süreçte diyabet hastalarnn daha çok dikkat etmesi gerektiini dile getirdi.

Mümkün olduu kadar kapal ortamlarda bulunmasnlar, kapal ortamlarda bulunacaklarsa maskelerini ve mesafelerini korusunlar. En ksa sürede kapal ortamda ilerini bitirip açk ortama geçsinler. Bu süreçte mümkün olduu kadar farkl insanlarla, kalabalk ortamlarda temas sürelerini kstlayarak kendilerini korumalar lazm. ifadesini kullanan Tekin, basit tedbirlerle bu hastala kar önlem alnabilineceine dikkati çekti.

çOCUKLARDA OBEZTE RSK ARTTI

DÜ Tp Fakültesi çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lyas Yolba da pandemi ile çocuklarn dar çkmamas nedeniyle evde ciddi oranda obezite riskiyle kar karya kalndn belirtti.

Obezitenin Kovid-19 üzerine ciddi olumsuzluklar olduuna iaret eden Yolba, ABDde yaplan aratrmada, youn bakmda yatlarn en büyük nedenlerinden birinin de çocuklarda obezite olduunun belirlendiini söyledi.

Yolba, çocuklar obeziteden korumann önemli bir faktör olduuna deinerek, öyle konutu:

Bunun için ev ortamnda çocuklarla oyun oynanabilir, sabahlar erken saatlerde, kalabalk olmayan vakitlerde parkta çocuklarn yürüyü yapmalar salanabilir. Bu ekilde çocuklarn obez olmas engellenir. Anne ve babalar evde özellikle çocuklar yüksek karbonhidrat içeren, yüksek rafine eker içeren gdalardan mutlaka uzak tutmal. Dengeli ekilde beslenmeleri çok önemli. Sebze arlkl beslenmeye önem verilmeli. Et, süt, yumurta gibi temel gdalarla beslenmeleri daha da salkl olacaktr. Ancak bu ekilde obezitenin önüne geçilebilir.

Ana Sayfaya Git