Obezite koronavirüs riskini artırabilir

Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, nörolojik rahatsızlıklar hatta kanser gibi birçok sağlık sorununa neden olan obezite, bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs için de büyük tehlike oluşturuyor. Fazla kilolu ve obezite hastası olan kişilerin koronavirüs nedeniyle hastanede yatış süresi artarken, bu nedenle hayatını kaybetme riski de artıyor.

Haberler 03.03.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler, fazla kilo ve obezitenin koronavirüs ile ilikisi hakknda bilgi verdi.

OBEZTE KORONAVRÜSÜ DE ETKLYOR

Obezite, ar kalori almna bal olarak ya dokusunun artmasdr. Günümüz beslenme alkanlklar ve hareketsiz yaam sonucu obezite skl giderek artmaktadr. Türkiyenin yaklak %35i fazla kilolu %35i ise obezite hastasdr. Koronavirüs salgn nedeniyle evden çkmamak, hem beslenme alkanlklarnn bozulmasna hem de egzersiz yapamamaya bal olarak kilo artna neden olabilmektedir. Fazla kilolu olmak Covid-19 için risk faktörüdür. Obezite de ise risk çok daha fazla artar. Obezite hastalarnn hastaneye yat oranlar ve bu nedenle hayatn kaybetme riski daha fazladr. Obezitede solunum fonksiyonlarda bozulmalar görülür. Akcier rezerv hacminde ve solunum kapasitesinde azalma gibi bulgulara daha sk rastlanlr. Karn çevresinin art, yatar pozisyonda karn zarna bask yaparak solunum kapasitesini daha da azaltr. Bu nedenle obezite hastalarnda nefes darl daha sk görülmektedir. Ayrca obezitede vücutta artm olan baz iltihabi maddeler, Covid -19 enfeksiyonu srasnda artan maddeler ile benzerlik gösterdii için klinik durumun arlamasna neden olabilir.

KLONUZ SZ SAVUNMASIZ BIRAKABLR

Obezite hastalarnda kann phtlamasn arttran baz maddeler artmaktadr. Benzer ekilde Covid-19 enfeksiyonu da vücutta phtlamaya neden olan faktörleri artrd için hastalarda dolam bozukluuna bal kalp krizi ve felç gibi sorunlar daha fazla görülür. Obezite, vücudun baklk yantnn zayflamasna neden olur. çünkü baklk hücrelerinin üretildii, dalak, kemik ilii ve timus gibi organlar artm ya dokusu nedeniyle fonksiyon kaybna urayabilir. Baklk hücrelerinin de mikroorganizmalar ile savama güçleri azalmtr. Obezite hastalarnda hipertansiyon, diyabet, kalp hastalklar, astm ve KOAH gibi rahatszlklar daha sk görülür. Bu hastalklarn çou ayn zamanda Covid-19 için risk faktörü oluturur.

KLOLAR AININ ETKNLN DÜÜREBLYOR

Obez kiilerin grip, hepatit ve tetanos gibi alara yant normal kiilere göre daha düüktür. Bu nedenle Covid-19 asnn etkisinin de düük olmas beklenebilir. Covid-19 tedavisinde kullanlan kortizon kan ekerinin yükselmesine neden olur. nsülin direnci olan veya diyabetli obezite hastalarnda bu durum daha da önemlidir.

OBEZTEDEN KORUNMAK çN

Salkl beslenme düzeni salanmaldr.

Karbonhidrat alm azaltlmal ve glisemik indeksi düük olanlar tercih edilmelidir.

Sebze ve antioksidan özellii olan portakal, mandalina, kivi, ayva ve nar gibi besinler dengeli olarak tüketilmelidir.

Tam tahllar, yasz krmz ve beyaz et, balk haftann en az 3 günü tüketilmelidir. ekersiz dahi olsa yapay içeceklerden ve meyve sularndan uzak durulmaldr.

Egzersiz günlük yaantnn bir parças haline getirilmeli, hafif tempolu yürüyüler ve merdiven kullanma alkanl kazanlmaldr. Egzersiz yapmak uyku düzeninizin salanmasna ve stresin azaltlmasna da katkda bulunur. Bu amaçla geveme egzersizleri ve yoga yaplabilir. Yetersiz ve kalitesiz bir uyku, hem insülin direncinin artmasna hem de baklk sisteminizin zayflamasna neden olur.

Alkol ve sigara kullanmndan uzak durulmaldr.

Ana Sayfaya Git