Obezite tehlikesi

Her beş kişiden birinin 2025'e kadar obeziteye yakalanacağı tahmin ediliyor

Haberler 04.03.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya çapnda her be kiiden birinin, 2025e kadar obeziteye yakalanaca tahmin ediliyor.

Obeziteye farkndalk oluturmak ve bununla mücadeleye dikkati çekmek için 4 Mart, Dünya Obezite Günü olarak kabul edildi.

World Obesity Day internet sitesi verilerine göre, dünya genelinde yaklak 800 milyon kii diyabet, kalp hastalklar, kanser gibi pek çok salk sorununa davetiye çkaran obezite ile yayor.

Önümüzdeki 10 yl içerisinde obezite ile mücadele eden çocuk saysnn yüzde 60 artarak 2030a kadar 250 milyona ulamas bekleniyor.

World Obesity Federationn yaymlad raporda ise 2025e kadar, küresel obezite orannn erkeklerde yüzde 18e, kadnlarda yüzde 21e yükselecei tahmin ediliyor.

Rapora göre ABD, çin, Brezilya, Hindistan ve Rusyada görülen obezite vakalar, dünyadaki tüm vakalarn yaklak üçte birini oluturuyor.

EN FAZLA OBEZTE HASTASI MKRONEZYA ADA ÜLKES NAURUDA BULUNUYOR

Dünya Salk Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Güney Pasifikte bulunan bir Mikronezya ada ülkesi Naurunun nüfusun yüzde 61inin obez olduu bildiriliyor.

Ekonomik Kalknma ve birlii Örgütü (OECD) ülkeleri arasnda en fazla obez oran ise yüzde 36,2 ile ABDde görülüyor.

Öte yandan, dünya genelinde en düük obez oranna sahip ülkenin Vietnam olduu belirtiliyor.

- Obezite düük ve orta gelirli ülkelerde hzla yaylyor

Geçmi yllarda sadece yüksek gelirli ülkelerde rastlanan bir salk sorunu olan obezite, günümüzde düük ve orta gelirli ülkelerde de artyor.

DSÖ, Afrika ktasnn obezite tehlikesi ile kar karya olduu uyars yaparak, kta genelinde obezite oranlarnda arta dikkati çekti.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, önlem alnmamas durumunda 2023te her 10 çocuk ya da gençten birinin ve her 5 yetikinden birinin obez olacan tahmin ettikleri bilgisini paylaarak, Afrika giderek artan obezite ve kilo alma sorunu ile kar karya. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git