Obezitede beyin ve sindirim sistemi arasındaki ilişki inceleniyor

Obezitenin gelişiminde, beyin ve sindirim sistemi arasındaki ilişki ile bağırsaktaki mikropların, dolaşım sistemi ve beyindeki iştah merkezi arasındaki etkileşiminin rol alabileceği belirtildi.

Haberler 25.10.2017 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin ile sindirim sistemi arasndaki ilikiye yönelik bilimsel aratrmalarn, dünya genelinde ciddi bir halk sal sorunu olarak kabul edilen diyabet ve obeziteyle mücadelede tp dünyasna yardmc olabilecei öngörülüyor.

Prof. Dr. Okan Bülent Yldz, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Dernei, Amerikan Endokrin Dernei ve Avrupa Endokrinoloji Dernei i birliiyle bu yl beincisi Antalyada düzenlenen EndoBridge yllk toplantsnn ardndan AA muhabirine yapt açklamada, 39 ülkeden 473 bilim insann yer ald toplantda, diyabetten obeziteye, tiroitten osteoporoza kadar birçok konuya ilikin güncel yaklamlarn masaya yatrldn dile getirdi.

Diyabetin yan sra son günlerde gündemde çok sk yer alan, yararl bakteriler olarak bilinen mikrobiyota ve metabolik hastalk ilikisi hakknda açklamalarda bulunan Yldz, diyabet ile obezitenin salgn bir hastalk haline geldiini ve görülme sklnn giderek arttn vurgulad.

Yldz, obezitenin nedenlerine ilikin aratrmalarn sürdüünü, ar yeme isteinde beyin-sindirim sistemi ve barsaklardaki yararl bakterilerle iliki üzerine younlalmaya balandn dile getirerek, unlar kaydetti:

Barsaklarmzda bulunan 100 trilyondan fazla sayda, 2 kilogram arla sahip ve genlerimizin yüzde 38ini bizimle paylaan mikroplarn çeitlilii ya da fonksiyonundaki deiiklikler metabolik hastalk geliimi ile ilikili olabilir. Son yllardaki çalmalar, örnein barsanzdaki bir mikrobun artmas sonras, o mikrobun salglad bir maddenin dolamnza geçmesi ve sonrasnda beyninizdeki itah merkeziyle etkilemesinin sizin ne kadar yediinizi, ne kadar kilo alacanz ya da diyabet riskinizi etkileyebileceine iaret ediyor. Ancak hayvan çalmalarnda gösterilen neden-sonuç ilikileri henüz insanlarda net olarak kantlanabilmi deil ve daha fazla çalmaya ihtiyaç var.

- Tek tip beslenmeden kaçnlmal

Prof. Dr. Yldz, herkesin farkl yapya sahip olduunun altn çizerek, Ayn toplam kaloriyi alsak, tamamen ayn beslenme plann uygulasak da hepimiz farklyz ve vücutlarmz farkl tepki veriyor. Bunda barsaklarmzdaki mikroplarn da katks olabilir. diye konutu.

15 bin yl önce insanlarn bir haftada 150 farkl çeit besin tüketirken, bugün çou insann 20den az besin ögesi tükettiine dikkati çeken Yldz, Bunlarn çou ilenmi gda ve ne yazk ki msr, soya, tahl ve et eklinde dört besin ögesinden oluuyor. Barsaklarmzdaki mikroplarn çeitliliini koruyabilmemiz için aldmz besinlerin çeitlilii çok önemli. Tek tip beslenmeden kaçnmak, meyve ve özellikle sebze tüketmek gerekiyor. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git