Obeziteden korunmak için 10 öneri

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan obezite, iş ve sosyal yaşama olumsuz etkilerinin yanı sıra hayati riske neden olabilen birçok hastalığa da yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 711 milyonu aşan obezite hastası nüfusu, Türkiye'de de her geçen gün artıyor. Çocukluk çağından itibaren başlayan obeziteden korunmak için hem çocukların hem de erişkinlerin, yaşam ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor.

Haberler 21.02.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Doç. Dr. dris Kuzu, obezitenin nedenleri ile alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

Ksrlktan depresyona, kanserden yüksek tansiyona

Obezite genel olarak bedenin ya kitlesinin yasz kitleye orannn ar artmas sonucu boy uzunluuna göre vücut arlnn arzu edilen düzeyin üzerine çkmasdr. Obezite, bata Tip 2 diyabet ve prediyabet olmak üzere kalp damar hastalklar, hipertansiyon, çeitli kanserler, uyku apne sendromu, karacier yalanmas, reflü, safra yollar hastal, polikistik over sendromu, infertilite, osteoporoz ve depresyon gibi birçok salk sorununa yol açmaktadr.

EN RSKL 10 HASTALIK ARASINDA

En önemli sebepleri arasnda düzensiz beslenme ve hareketsiz yaam olan obezite, tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de hzla artmaktadr. Dünya genelinde yetikin nüfusun %39undan fazlas kilolu, %13ünden fazlas ise obez yani ar kiloludur. Yaplan aratrmalar ülkemizde bu oranlarn daha da yüksek olduunu ve hzla da arttn ortaya çkarmtr. Dünya Salk Örgütü, obezite hastalnn en riskli 10 hastalk arasnda yer aldn açklamtr. Günümüzde sigaradan sonra önlenebilir ölümler arasnda obezite hastal da bulunmaktadr.

KLOLUYSANIZ DOACAK çOCUUNUZ DA RSK ALTINDA

Düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarz yiyecekler tüketmek, spor yapmamak kilo almakla birlikte baz hayati organlarn da yalanmasna neden olur. Uzun açlk sonras kontrolsüz yemek yemek, karbonhidrat içerikli yiyecekleri ve ekerli içecekleri çok tüketmek obeziteye neden olan beslenme hatalarndan bazlardr. Anne ve babann her ikisi birden kilolu ise çocuklarda obezite görülme ihtimali yüzde 80dir. eker hastal, tiroit bezi hastalklar, böbrek üstü bezi hastalklar gibi baz hormonal sebepler obezite nedenleri arasnda yer alabilir.

OBEZTEDEN KORUYAN BESLENME ÖNERLER

Obezite ile mücadele ederken ilk önce beslenme alkanlklarnz ve hayat tarzn deitirmeniz gerekir. Giderek yaygnlaan obezite, kiilerin yaam kalitesi ve süresini önemli ölçüde azaltmaktadr. Ancak aldnz u önlemlerle obeziteden uzak durabilirsiniz:

1-Düzenli fiziksel aktiviteye balayarak hareketsiz yaamdan kurtulun

2-Uzman kontrolünde diyet yaparak beslenme alkanlklarnz deitirin

3-Fast food tarz beslenmeden uzak durun

4-Meyve ve sebze arlkl beslenin

5-Hazr gdalar yerine ev yapm ürünler tercih edin

6-Yemeklerinizde hayvansal yalar yerine zeytinya kullann

7-Peynir ve yourdun az yal olanlarn tercih edin

8-Krmz eti yasz, tavuu derisiz tüketin

9-Düzenli olarak balk yiyin ancak yada kzarm olanlardan uzak durun

10-Su ve ekeriz içecekleri tercih ederek meyve sular, gazl ve ekerli içeceklerden uzak durun

Obezite tedavisinde kullanlmaya balanan yeni ilaçlar fazla kilolardan kurtulmaya yardmc olmaktadr. Bununla birlikte beden kitle indeksi çok yüksekse veya obeziteye elik eden ciddi hastalklar varsa kiiye özel belirlenecek cerrahi yöntemler de fayda salamaktadr.

Ana Sayfaya Git