Obezitenin 5 şaşırtıcı etkisi

Obezite modern dünyada insanlığı tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından biri. Hareketsiz yaşam ve insan doğasından gittikçe uzaklaşan yemek yeme alışkanlıklarımız sebebiyle yeni doğan bebeklerde bile karşımıza çıkan bu hastalığın vücudumuza verdiği zararlar ise çok büyük. Son araştırmalar gösteriyor ki obezite; Crohn, multipl skleroz gibi kronik rahatsızlıklara da neden oluyor. Diğer şok edici etkileri ise şöyle..

Haberler 25.07.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Obezite modern dünyada insanl tehdit eden en önemli salk sorunlarndan biri. Hareketsiz yaam ve insan doasndan gittikçe uzaklaan yemek yeme alkanlklarmz sebebiyle yeni doan bebeklerde bile karmza çkan bu hastaln vücudumuza verdii zararlar ise çok büyük. Son aratrmalar gösteriyor ki obezite; Crohn, multipl skleroz gibi kronik rahatszlklara da neden oluyor. Dier ok edici etkileri ise öyle..

Kanser

Ya, kanser hücrelerinin büyümesini tetikleyebilecek bir adipokin olan leptinin üretilmesini salyor. Bu nedenle obezite; meme, kolon, endometrium, özofagus, safra kesesi, böbrek, pankreas ve trioid gibi ölümcül kanser türlerini beraberinde getiriyor. Ulusal Kanser Enstitüsünün verilerine göre, obezite eilimi bu ekilde artmaya devam ederse 2030 ylna kadar yarm milyon yeni kanser vakasyla daha karlaacaz.

çocuunuzun kalp hastas olma riski

Obezitenin kalp hastalklar riskini arttrdn biliyoruz. Ancak olay sadece sizin salnzla snrl kalmyor. Amerikan Kalp Cemiyetinin 2014 ylnda açklad bir aratrmaya göre kilolu veya obez annelerin çocuklarnda kardiyovasküler hastalklardan kaynaklanan ölüm riski yüzde 90 orannda daha fazla.

Karacier yalanmas

Alkolden sonra karacier yalanmasna neden olan en büyük suçlu obezitedir. Karacier yalanmas özellikle Amerika gibi gelimi ve salksz beslenmeyle uraan ülkelerin en büyük problemlerinden biri. CDCye göre 29 milyon Amerikal bu hastal tayor. Üstelik obezite de insülin direncine neden olduundan karacier yalanmasna davetiye çkaryor.

Uyku apnesi

Obezite dolayl yoldan uyku apnesi gibi hastalklara da neden oluyor. Genilemi bademcikler ve dil, boyun yalarndaki art, üst solunum yollarn tkadndan obeziteyle uraan insanlarn uyku kalitesi de ciddi anlamda düüyor.

Daha da hasta günler

Obezite tek bana bir hastalk olmakla birlikte vücudunuzdaki birçok organnzn da yava yava çökmesine neden oluyor. Bu sebeple daha fazla hastala yakalanldndan bunun etkisi ekonomiden sosyal yaama bir çok duruma yansyor. Yaplan aratrmalar içilerin obeziteye bal hastalklar nedeniyle verimliliinin dütüünü ortaya koyuyor. Yakn zamanda obezitenin Amerikal iletmelere 8,65 milyon dolarlk bir maliyet getirecei ön görülüyor.

Ana Sayfaya Git