Obezitenin adı değişiyor

Dünyayı tehdit eden sağlık sorunlarının başında gelen obezite ile mücadele her geçen gün önem kazanıyor. Obezitenin yeni adının “Yağlanmaya Bağlı Kronik Hastalık" olabileceğini belirten uzmanlar, özellikle bel çevresindeki yağlanmanın iç organların yağlanma riskini ve kandaki yağların profillerini artırdığına dikkat çekiyor.

Haberler 23.02.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Gizem Köse, en büyük salk sorunlarnn banda gelen obeziteyle mücadelede her geçen gün yeni çalmalarn yapldna dikkat çekti.

Dünya Salk Örgütünün açklamasna göre obez saysnn son 35 ylda neredeyse üç katna çktn belirten Gizem Köse, bununla beraber yaplan çalmalarda obezitenin çeitlerinin de belirlenmeye balandn söyledi.

Obezitenin özellikle vücuttaki ya oran ve yannda getirdii hastalklar göz önüne alnarak salgn bir hastalk olarak kabul edilmeye balandn ifade eden Köse, Obezitenin çeitlerine baktmzda çocukluk çandan gelen obezite ile balayan yetikinlikte devam eden obezite en riskli grup olarak karmza çkyor. Ya hücrelerinin saysnn fazlalama süreci çocukluk çanda gerçekleiyor ve yetikinlie geçite müdahalede bulunulmad takdirde hayatna obez bir birey olarak devam edebiliyor diye konutu.

Yalanmaya Bal Kronik Hastalk

Amerikan Klinik Endokrinoloji Dernei ve Amerikan Endokrinoloji Üniversitesinin son çalmalarnda obezitenin literatürdeki yeni adn Adiposity-Based Chronic Disease (ABCD) yani Yalanmaya Bal Kronik Hastalk tanmyla birletirmek istediklerini belirten Köse, Özellikle sonradan gelien ve beslenme ile çevresel faktörlere bal hzlca yaylan bu hastaln ne kadar yaygn ayn zamanda da önlenebilir bir kronik hastalk olduu tekrar hatrlanm oldu dedi.

Bel çevresindeki yalanmaya dikkat!

Vücuttaki ya orannn yannda kan deerlerine de baklarak saptanan bu hastaln, bel çevresindeki yalanmaya odaklandn kaydeden Gizem Köse, Bel çevresindeki yalanma ne kadar fazlaysa iç organlarn yalanma riski ve kandaki yalarn profilleri o kadar artyor. Bu durumda iç organlarn yalanmasnn dnda bir de kan dolamn yavalatyor ve dokular beslenemiyor. Dünya Salk Örgütüne göre, bel çevresinin kontrol altnda tutulmas gerekiyor. Bel çevresi ölçülerine baktmzda kadnlarda 88cm, erkeklerde ise 102cmyi amamas gerekiyor. Bu durumda kilonuzdan çok bel çevrenizdeki yalanmaya dikkat etmekte fayda var. Ve yine Dünya Salk Örgütünün önerisi ile günde yarm saat yürüyü yapld takdirde bel çevresinin kontrol altnda tutulmasnn daha kolay olduu gösteriliyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git