Obezitenin ölümcüllüğü sigarayı geçiyor

Genel Cerrah Dr Mehmet Saraç, son yıllarda sigaranın insanlar tarafından içilmesinin azaldığını ancak obezitenin arttığını belirterek, artık obezitenin ölüm sıklığının birinci sıraya doğru ilerlediğini ifade etti.

Haberler 24.08.2020 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrah Dr. Mehmet Saraç, Dünya Salk Örgütü (DSÖ) tarafndan yaplan belirlemelerde önlenebilir ölüm skl arasnda ikinci srada obezite yer almaktadr. Bunun birinci srasnda sigara vardr. Son zamanlarda sigarann insanlar tarafndan içmesinin azalmas, ama obezitenin sklnn artmasyla beraber artk obezite birinci sraya doru ilerlemekte dedi.

Obezite hastalyla ilgili görülerini bildiren Malatya Gözde Hastanesi Genel Cerrah Dr Mehmet Saraç, yeni tip korona virüs pandemi döneminde özellikle de karantina uygulamalarnda diyete ve egzersizlere daha fazla dikkat edilmesi yönünde uyarlarda bulundu.

DYET VE EGZERSZ ÖNEML

Evde kalnan süre içerisinde diyet ve egzersiz önerisinde bulunan Genel Cerrah Dr. Mehmet Saraç, Korona virüsten karantina ve kstlamalar nedeniyle insanlar evlerinde ikamet etmekte. Daha ziyade evlerinde vakit geçirmekte. Bu süreçte, insanlar obeziteye yönlendirebilmekte. Bu nedenle mümkün olduunca evimizde geçirdiimiz süre içerisinde hareketli olmalyz. Yapabileceimiz bütün fiziksel aktiviteleri yapmalyz. Mümkün olduunca dengeli beslenmeliyiz. Karbonhidrattan az beslenip, eforumuzu daha da arttrmamz lazm. çünkü eskiye göre artk darlarda çok vakit geçiremediimiz için mümkün olduunca evde kalorimizi harcayabilecek egzersizlerimizi yapmamz gerekmektedir fadelerini kulland.

BRNC SIRAYA OBEZTE GELYOR

Sigarann obezitenin geri plannda kaldna dikkat çeken Saraç, Obezite bugün günümüzde çok ciddi bir salk problemi. Dünya salk örgütü tarafndan yaplan belirlemelerde önlenebilir ölüm skl arasnda ikinci srada obezite yer almaktadr. Bunun birinci srasnda sigara vardr. Son zamanlarda sigarann insanlar tarafndan içmesinin azalmas, ama obezitenin sklnn artmasyla beraber artk obezite birinci sraya doru ilerlemekte. Obezite de en büyük risk faktörü, yaam faktörüdür. Biz ne kadar fazla yememize içmemize özen göstermiyorsak o kadar fazla kilo alma ihtimaliniz var ve o kadar miktarda fazla obez olabiliyoruz. Günümüzde obezite birçok hastala sebep olmakta. Kalp hastalklarnda tutunda, solunum hastalklar, eklem rahatszlklar, çeitli kanserler, özellikle bayanlarda meme kanseri risklerine kadar arttrabilmekte. Ölüm skln arttrmakta. Vücut kitle endeksi normal olan bir erkein obez bir erkee göre 7 yl daha uzun yaad fark edilmi. Bayanlarda da yine ayn ekilde. Obez olmamak için diyetimize özen göstermeliyiz. Abur cuburlardan kilo yapc gdalardan uzak durmalyz eklinde konutu.

2 TÜR AMELYAT UYGULANIYOR

Obezite tedavisinde ameliyat ksmna deinen Saraç, Biz genel cerrahi olarak obezitenin genel cerrahi ksmna bakyoruz. Kiinin vücut kitle endeksine göre cerrahi ksmn deerlendiriyoruz. Vücut kitle endeksi bir kiinin 35-40 aras ise ek hastalklarnz varsa, yanda hastalklar dediimiz ite solunum sistemi hastalklar, uyku apnesi gibi problemler varsa, hastalarmzn obezite ameliyatn yaptrabilirsiniz. Eer vücut kitle endeksi 40 ve üzerinde ise ve ek hastalnz da yoksa yine hastalarmza obezite ameliyat yapabiliyoruz. Tüp mide ameliyat ve gastrit baypas ameliyatlar günümüzde youn anlamda yaplyor. Tüp mide ameliyatnda genel olarak hastamzn midesinin 4/3 kadar bir ksm çkarlp mide hacmi küçültülüyor. Ayn zamanda mide hormonunun, itah açc hormonun midede salgland ksmda çkarld için insanlarn ackma, itah duygular da basklanyor. Gastrit baypas ameliyatnda da ayn zamanda mide hacmi küçültülüp midenin ince barsaklara giden yolu deitirilerek emilim miktar da azaltlabiliyor. Bugün için benim bütün kiilerden isteyeceim ey, evde kaldklar süre içerisinde mümkün olduunca diyetlerine özen göstermeleri, mümkün olduunca efor harcaya bilecekleri egzersizleri yaparak kalorilerini harcamalarn istiyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git