Obezlerde kalp hastalığı yüksek

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zeren Uçar, obezite ile uyku apnesi olan kişilerde kalp rahatsızlığı görülme riskinin, diğer insanlara kıyasla 5 kat daha yüksek olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Haberler 19.04.2021 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Uçar, bu aratrmada, toplumdaki obezite ve uyku apnesi ilikisinin incelediini ifade etti. Yaplan çalmaya göre Türkiyede normal kilonun üzerinde olanlarn saysnn yüzde 56,6 olduuna dikkati çeken Uçar, kadnlarda, orta ya grubunda, düük eitim ve gelir seviyesi olanlarda, sigara içip brakanlarda ve düzenli egzersiz yapmayanlarda obezitenin daha sk görüldüünü aktard.

Zeynep Zeren Uçar, çalmaya katlan kiilerde yüksek uyku apnesi riski tayanlarn orannn ise yaklak yüzde 13 olduunu dile getirdi.

Uyku apnesinin obeziteyle birletii zaman sonuçlarnn daha tehlikeli olduunu vurgulayan Uçar, Bu iki hastalk birletiinde daha fazla oranda hipertansiyon, diyabet, kalp hastal gibi sistemik hastalklar görülüyor. çalmamzda obezite ve uyku apnesinin kiinin vücuduna nasl bir zarar verdiini aratrdk. Yaptmz bilimsel çalmada obezite ile uyku apnesi olan kiilerde kalp rahatszl görülme riskinin 5 kat, diyabet riskinin ise 3,5 kat arttn belirledik. diye konutu.

UYKU APNES SENDROMU

Uyku apnesi sendromu ve obezitenin tedavi edilebilir bir hastalk olduunu belirten Uçar, unlar kaydetti:

Uyku apnesi, uyku srasnda üst solunum yollarnn geçici bir süre tkanmasna bal olarak kiinin nefesinin durmasyla karakterize olan bir hastalktr. Belirtileri nefes durmas, horlama, ve gündüz uyku halidir. Geceleri tekrarlayan nefes durmalar vücudun oksijensiz kalmasna, ayn zamanda vücutta karbondioksitin birikip atlamamasna neden olur. Vücuttaki toksinlerin atlamamasna bal olarak vücutta iltihabi bir süreç balarken, vücut kendisini yenilemek için gerekli oksijene ulaamaz. Bu da kiinin vücudunda organ ve sistemlerinde bozukluklara yol açar. Uyku apnesi olan kiilerin, diyetlerle kilo vermeleri salanmaldr. Kulak burun boaz doktorlaryla üst solunum yollarndaki patolojiler aratrlmaldr.

Uçar, uyku bozukluu orta ve ar iddetteyse uyku solunum bozukluu cihaznn kullanldn ve kiinin oksijensiz kalmamasnn salandn da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git