Ödem neden artar?

Ödem, vücudun hücreler arası sıvı hacminin artmasıyla oluşan bir durum. Ödeminin ortaya çıkmasında çok sayıda neden olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Uysal, basit yaşam değişikliklerinin ödemi azalttığına dikkat çekiyor.

Haberler 18.09.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ödem, hemen herkesin az ya da çok tant bir sorun. Sabah uyanr uyanmaz yüzünüzün itiini, yüzüünüzün dar geldiini ya da ayakkablarnz zor giydiinizi fark ettiinizde aklnza ilk gelen neden, ödem oluyor Vücut arlnn artmas, yüzük ve ayakkablarn skmas, çoraplarn iz brakmas, yüzün imesi, kollarda ve bacak cildinde gerginlik ve sertlik, ödemin belirtileri olarak sralanyor. Bu belirtiler, vücudunuzda en az 4-5 litre fazla su olduu anlamna gelebiliyor. Vücudun hücreler aras sv hacminin artmasyla ödemin ortaya çktn belirten ç Hastalklar Uzman Dr. Özkan Uysal, ödemin önlenemez bir durum olmadn, bazen basit yaam ekli deiiklikleriyle ödemin azaltlabileceine dikkat çekiyor. te ödeme kar alabileceiniz basit ama etkili önlemler

Tuzu azaltn

Fazla tuz tüketimi ödeme neden olabiliyor. Ayrca yüksek tansiyona ve dolaysyla kalp, böbrek ve beyinle ilgili ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Ülkemizde yaplan çalmalar normal tüketilmesi gerekenden neredeyse 3 kat fazla tuz tükettiimizi gösteriyor. Bu nedenle günlük tüketim alkanlklarnz gözden geçirin. Tuzu azaltn. Azaltrken yalnzca yemeklere dorudan döktüünüz tuzu dikkate almayn, ayrca yüksek tuz içeren gdalar hazr gdalar, soslar, cips ve çerezlerden uzak durmaya çaln.

Hareketinizi arttrn

Lenf sistemi, vücuttaki fazla svlarn atlmasnda son derece önemli. Uzun süre hareketsiz kalnmas lenf dolamn azaltarak ödeme neden oluyor. Düzenli spor yaplmas ise ödemi azaltyor.

laçlarnz gözden geçirin

Baz romatizma ilaçlar ve tansiyon ilaçlar ödeme neden olabiliyor. Romatizma ilaçlar ve ar kesiciler gerekliyse mutlaka kullanlmal. Ama burada dikkat edilecek nokta, uzun süre sürekli kullanlmamas. Zira bu ilaçlarn sürekli kullanlmas da ödemi arttryor. Tansiyon ilacna bal ödem olutuysa doktorunuza danarak ilacn deitirilip deitirilmeyeceini örenebilirsiniz.

Karbonhidrat azaltn

Fazla karbonhidrat aldnzda, vücudunuz bunu sindirebilmek için fazla su tutuyor. Bu durum da ödeme neden olabiliyor. Bunu önlemek için karbonhidrat içeren ekmek, makarna, pilav gibi besinlerin tüketimini azaltn.

Adet dönemlerinize dikkat edin

Kadnlarda özellikle adet öncesi ve srasnda ödem artyor. Bunun nedeni de vücudunuzda hormonlarn farkllamas. Özellikle bu dönemde tuzlu ve karbonhidratl gdalardan uzak durulmasnda fayda var.

Baz gdalara arlk verin

Kiraz, ananas, kays, maydanoz ve salatalk vücuttan su atc özellii olan besinler. Ödeminiz olduunda bu tür gdalar daha fazla tüketerek su atc özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

O içeceklerden uzak durun

Ödemin atlmasnda normal su tüketimi önemli. Günlük en az 2.5 litre su içmelisiniz. Ama alkol, kola, ekerli meyve sular gibi ödemi arttrabilecek içeceklerden olduu için uzak durmanzda yarar var.

Yourt ve kefiri tüketin

Yourt ve kefir vücuttan ödemi atan besinler arasnda kabul ediliyor. Kalsiyumdan zengin olan bu gdalar vücutta mineral dengesini salayarak ödem oluumunu önleyebiliyor.

Ana Sayfaya Git